Van opdracht naar impact: eerste masterclass over strategisch opdrachtgeven en inkopen
Publicatiedatum 23-04-2025, 10:54
Op de Rijksacademie vond op 9 april de eerste uitvoering plaats van de Masterclass Opdrachtgeven en Inkopen. De masterclass is ontwikkeld in samenwerking met onderwijskundigen en experts vanuit het Rijk, én in nauwe afstemming met de doelgroep. Het doel? Opdrachtgevers versterken in hun rol, zodat zij – samen met inkoop – beter bijdragen aan het realiseren van organisatiedoelstellingen.

De aftrap
De dag werd geopend door Bas van den Dungen, secretaris-generaal van het ministerie van Financiën. Hij sprak uitgebreid over de waarde van professioneel opdrachtgeverschap en over de rol die deze masterclass kan spelen in het versterken daarvan.
Ambassadeur voor professioneel opdrachtgeven
Bas is niet iemand die vaak een opening verzorgt, maar deze keer maakte hij graag een uitzondering. Na een recent werkbezoek aan de Rijksacademie raakte hij enthousiast over de masterclass en besloot hij zich als ambassadeur aan het programma te verbinden. “Goed opdrachtgeverschap is essentieel voor goede inkoop,” vertelt hij. “Zeker als je kijkt naar de opgaven waarvoor we als Rijksoverheid staan. Inkoop raakt aan alles: van duurzaamheid tot veiligheid en weerbaarheid. Dan moet je het goed regelen.”
Volgens Bas begint dat met een heldere opdracht. “We moeten steeds terug naar de kern: waar staan we als Rijk voor, en hoe dragen we daar met onze inkoop aan bij? Een goede opdracht is daarin cruciaal. En eerlijk is eerlijk – daar gaat het nog weleens mis.”
Van abstracte opdracht naar concrete impact
Een goede opdracht formuleren is niet eenvoudig, benadrukt Bas. “Het vraagt om samenwerking tussen beleid en uitvoering. Je moet de tijd nemen om na te denken over wat je écht wilt bereiken. Pas dan kun je gericht en doelmatig geld inzetten.” Hij pleit dan ook voor een bredere blik op inkoop. “Het gaat niet alleen om het inkoopproces zelf, maar juist om alles wat eromheen zit. Alleen dan kun je écht bijdragen aan de opgaven van het Rijk – en voorkom je onvolkomenheden.”
Voor Bas is dat ook een persoonlijke drijfveer. “Sinds ik bij het Rijk werk, stel ik mezelf elke dag de vraag: voor wie doe ik dit, en wat draag ik bij? Wat lever ik aan de maatschappelijke opgaven waarvoor we staan?”
Met die gedachte sloot hij zijn verhaal af met een oproep aan de deelnemers: “Stel jezelf na afloop van deze masterclass de vraag: hoe draagt het geleerde van vandaag bij aan waar we binnen het Rijk – of mijn organisatie – voor staan?”

Docent van de dag: Cynthia van Amesfoort
De inhoudelijke verdieping kwam onder meer van Cynthia van Amesfoort, Coördinerend Directeur Inkoop bij IenW. Als docent van de dag nam zij deelnemers mee in herkenbare praktijkvoorbeelden en scherpe analyses. Cynthia was nauw betrokken bij de ontwikkeling van het programma en benadrukte het belang van vroegtijdig strategisch naar inkoopbehoeften kijken om zo de Rijks- en organisatiedoelstellingen te kunnen behalen.

Wat vonden deelnemers van de masterclass?
De reacties van deelnemers waren positief én veelzeggend. Tijdens en na afloop van de masterclass deelden zij hun inzichten:
“Ik besef me nu veel meer dat als je de route naar de inkoop goed doet, je bijna geen verrassingen meer hebt in het latere proces.”
“Ik voelde de oude reflex: snel even nieuwe printers inkopen. Maar de opdracht daagde me uit om strategisch na te denken over wat ik eigenlijk wilde bereiken. Dat bracht ons op een hele andere aanpak.”
“Als je strategisch opdrachtgeven en inkopen goed inzet, krijg je wat je nog niet wist dat je wilde.”
“Het is goed om er rust voor te pakken. Het opdrachtgeven kan ik niet uitbesteden – het is echt één proces.”
“Ik voelde een verlichting: er is veel meer mogelijk dan ik dacht. En er is ook hulp. Ik hoef het niet allemaal zelf te bedenken.”
Versterk jouw strategisch opdrachtgeverschap – inschrijving masterclass open
Ben jij opdrachtgever binnen de Rijksoverheid en wil je je strategische rol verder versterken? De masterclass Opdrachtgeven en Inkopen (MOI) biedt jou verdieping, praktische handvatten en actuele inzichten voor effectief opdrachtgeverschap. De inschrijving voor de editie van 2 juli is nu geopend.