Tirtsa van Engelen: meest impactvolle rijksinkoopdocent
Publicatiedatum 18-10-2022, 13:35
Tirtsa van Engelen ontving dit opleidingsjaar de titel Meest impactvolle Rijksinkoopdocent. Met een groep docenten verzorgt de Rijksacademie opleidingsprogramma’s - van basis tot gevorderden - die deelnemers klaarstomen tot Rijksinkoopprofessional. Voor de deelnemers van dit jaar stak Tirtsa er als docent met haar energieke aanpak bovenuit.
Tirtsa van Engelen is sinds een paar jaar naast haar functie als senior-contractmanager bij Inkoop UitvoeringsCentrum EZK/LNV ook docent bij de Rijksinkoopopleidingen van de Rijksacademie. Wij spreken Tirtsa op de Rijksacademie over haar passie voor het inkoopvak, waarom goede inkoop belangrijk is en wat haar drijft om les te geven.
Waarom ben jij zo enthousiast over het inkoopvak?
“Als ik thuis op de bank zit en naar het nieuws kijk dan zijn er heel veel onderwerpen die spelen in de maatschappij en te maken hebben met inkoop bij het Rijk; van de tegemoetkoming voor ondernemers tijdens de Coronacrisis, de schade in Limburg als gevolg van de overstromingen tot het in beslag nemen van honden na een bijtincident.
Vanuit de ministeries EZK en LNV werken we aan beleidsdoelstellingen en daar komen vaak weer inkoopvragen uit. We hebben bijvoorbeeld een afdeling die dieren in beslag neemt. Op het moment dat dieren in beslag zijn genomen, moeten die dieren ergens worden opgevangen. Dan sluiten wij de contracten af met dierenpensions, opslaghouders, transporteurs. Zo heb je allerlei categorieën in dieren variërend van muizen tot olifanten, krokodillen, tijgers, leeuwen en ga zo maar door."
Waarom is inkoop zo belangrijk voor de Rijksoverheid?
“We zijn als Rijksoverheid een van de grootste opdrachtgevers van Nederland. Dus we zetten heel erg veel geld om in de markt, we zijn een grote speler. Daarom zitten we er zo bovenop om dat duurzaam te doen, innovatief, en dat we voldoen aan alle voorwaarden. Het is heel belangrijk dat we inkopen op een goede manier doen, dat het controleerbaar is en uitlegbaar. Het gaat nou eenmaal om belastinggeld, geld van ons allemaal.”
Wat zijn de drijfveren om docent te worden bij de Rijksacademie?
“Ik vind het belangrijk dat we als Rijksoverheid zelf mensen opleiden. Ik vind het ook leuk om mensen te helpen ontwikkelen om ze beter te maken in dat wat ze doen. Bij ons is het verloop groot, en dan vertrekt ook de kennis weer. Ik was destijds al betrokken bij de ontwikkeling van een aantal inkoopopleidingen bij de Rijksacademie en ik ben een paar keer gaan meelopen als trainer. Dat voelde zo leuk en zo goed om te doen en er werd ook enthousiast gereageerd door de deelnemers.”
Wat is het geheim achter een goede les?
“In eerste instantie een goede voorbereiding. Kennis van het vak is voor mij geen probleem. Ze kunnen me alles vragen en als ik het niet weet, zoek ik het na. Ik ben in het begin vooral heel erg op zoek gegaan naar de skills om iedereen erbij te houden en verbinding te maken met de deelnemers tijdens de les. De Rijksacademie heeft daarvoor een aantal docentenworkshops gegeven en ik heb daarnaast een opleiding gedaan tot trainer. Daar heb ik echt geleerd om vooral niet zelf heel veel te gaan vertellen. Ik probeer tijdens de les zo min mogelijk te zenden en zo veel mogelijk uit de groep te halen. Dat betekent dat je inspeelt op vragen en behoeftes van de deelnemers. En, een goede lesdag moet ook wel gezellig zijn geweest, interactief, ze moeten wel wakker blijven."
Hoe maak jij impact met je werk als docent?
“Je hebt impact als mensen naar huis gaan en denken ‘morgen ga ik het anders doen’ of ‘Ik heb nu de handvatten gekregen waardoor ik mijn werk makkelijker kan doen’. Dan heb je impact gemaakt. En wat ook leuk is, dat hoeft niet eens te komen van de docenten. Juist omdat je met allemaal mensen zit van binnen de Rijksoverheid is het leuk om dingen van elkaar te leren en van de aanpak bij verschillende organisatieonderdelen. Dan probeer ik mensen daar op te wijzen: ‘hoe doen jullie dat, hoor je wat die persoon zegt, is dat niet veel slimmer?’ Ook op die manier geef je stof mee om over na te denken.”
Lijkt het je leuk om net als Tirtsa ook jouw kennis en ervaring te delen als docent bij de Rijksacademie. Neem dan contact met ons op en informeer naar de mogelijkheden: rijksacademie@minfin.nl
Wil je meer weten over de rijksinkoopopleidingen. Kijk dan op www.rijksacademie.nl/inkoop.