Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Rijksacademie lanceert nieuwe strategie, missie en visie

Terwijl de Zeestraat grondig wordt gerenoveerd, is er ook achter de gevel van ons prachtige pand sprake van transformatie.
De Rijksacademie voor Financiën, Economie en Bedrijfsvoering heeft namelijk grote stappen gezet in het aanscherpen van haar koers. Met een scherpere focus kan de Rijksacademie een groeiende vraag naar opleidingen de komende vijf jaar het hoofd bieden en een goede bijdrage blijven leveren aan de ontwikkeling van rijksambtenaren. Met als doel: een financieel gezond Nederland met oog voor maatschappelijk resultaat.

In dit interview geeft Corina den Broeder, directeur van de Rijksacademie, een inkijkje in de nieuwe strategie voor de periode 2025-2030. Ze vertelt over de keuzes die gemaakt zijn, de uitdagingen waar de organisatie voor staat en de toekomstplannen.

De Rijksacademie heeft een nieuwe strategie opgesteld voor de periode 2025-2030. Waarom?

"De afgelopen jaren zijn we geleidelijk gegroeid. We speelden enthousiast in op diverse nieuwe opleidingsverzoeken op het brede terrein van Financiën, Economie en Bedrijfsvoering. Daardoor ontstond bij zowel onze medewerkers als onze opdrachtgevers behoefte aan een helder antwoord op de vraag: 'waar zijn we wel en niet van?'. Door de groei waren we daar niet voldoende scherp meer in. Nu is onze niche in Leren en Ontwikkelen binnen de Rijksoverheid helder, en wordt de goede samenwerking met onze zusterorganisaties zoals RADIO en de Academie voor Wetgeving, nog effectiever. “

Wat is die focus dan geworden?

“We kiezen er allereerst voor om voor de vakgebieden Financieel Management, Inkoop, Audit en Beleidseconomie & Evaluatie een volledige leerlijn aan te gaan bieden voor starters tot en met leidinggevenden. Zo kunnen we meer diepgang en verbinding creëren. Bovendien zijn data-analyse en ICT inmiddels cruciale onderdelen van ons aanbod, en willen we deze thema’s goed meenemen in het opleidingsaanbod voor deze financials, inkopers, auditors en economen. Ook kwamen we er achter dat deelnemers uit verschillende vakgebieden, zoals inkopers en financials, meer kunnen leren van elkaar: dat willen we ook graag ondersteunen. Dit alles gaat tot een rijk(er) curriculum leiden, met als rode draad: een effectieve en doelmatige besteding van collectieve middelen. In het binnenland en internationaal, voor onze partnerlanden.

Ten tweede is onze kracht het praktijkgerichte leren in verbinding, met een mix van inhoud en vaardigheden. Je bent er niet met vakkennis, maar wil als financial, auditor, inkoper of beleidseconoom ook vaardig zijn om die kennis op een goede manier toe te passen in je werk. Daarom hebben we ervoor gekozen om voor “onze” vakgebieden het opleiden in kleine groepen te laten plaatsvinden, waarbij interactie en versterking van relaties van groot belang is. Het principe ‘voor ons door ons’ met docenten uit de praktijk, is al veertig jaar fundamenteel voor de Rijksacademie en dat zal zo blijven. Blended leren – veelal op de Zeestraat - biedt rijksambtenaren de kans om een netwerk op te bouwen en kennis en ervaringen uit te wisselen in een veilige omgeving.

De grootste opgave ligt de komende jaren bij het doorontwikkelen van ons aanbod aan opleidingen. Onze huidige opleidingen blijven we aanbieden, dus het is de kunst om ondertussen door te ontwikkelen én onze focus te houden. Dat is essentieel om het toonaangevende opleidingsinstituut voor de Rijksoverheid te blijven.”

Wat gaan rijksambtenaren hiervan merken?

“Rijksambtenaren weten ons al heel goed te vinden, maar met de nieuwe strategie zal het nog beter lukken om je hele loopbaan profijt te hebben van wat we te bieden hebben bij de Rijksacademie. Om jouw vakinhoudelijke netwerk te onderhouden, je kennis up to date te houden, te oefenen met praktijksituaties en om te leren van andere vakgebieden. Of je kennis en vaardigheden over te dragen als docent. “

Zijn er ook zaken waar de Rijksacademie in de toekomst niet meer van is?

"Door onze scope te beperken, kunnen we beter inspelen op de behoeften van de Rijksoverheid en haar ambtenaren. De vakgebieden zijn van groot belang voor de overheid en sluiten nauw aan bij de maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan. Tegelijkertijd betekent dit dat we afscheid gaan nemen van een aantal opleidingen die buiten deze nieuwe scope valt, zoals de opleiding  van het Rijkstraineeprogramma (RTP), een groot vakoverstijgend programma. Dat was geen gemakkelijke keuze. Het RTP is een programma dat we met veel plezier hebben uitgevoerd. We zullen een aantal brede bedrijfsvoering onderwerpen die buiten onze vakgebieden vallen in de toekomst niet meer aanbieden. We gaan vanaf vandaag samen aan de slag om ons aanbod aan te scherpen en door te ontwikkelen, wat in totaal een jaar of drie zal duren.

Wat betekent deze strategische keuze voor de rol van de Rijksacademie in het buitenland?

"We blijven ons richten op het delen van onze kennis over rechtmatige en doelmatige besteding van financiële middelen met “peer-to-peer” leren van en aan onze collega’s in bijvoorbeeld de Oost-Europese- en MENA-landen. Onze buitenlandse programma’s sluiten nauw aan bij de vakgebieden die we aanbieden in Nederland, zoals financieel management en audit. Dit zorgt voor een consistente aanpak en maakt ons internationaal relevant.”

De Rijksacademie heeft als missie: ‘Ontwikkel je Rijk!’. Wat betekent deze missie voor jullie dagelijkse werk?

“Onze missie: ‘Ontwikkel je Rijk!’, staat voor het versterken van de ambtenaren binnen de Rijksoverheid. We willen hen helpen zich te ontwikkelen door middel van praktijkgerichte opleidingen, gegeven door mensen die zelf ook uit het werkveld komen. Onze docenten zijn vaak ambtenaren met relevante praktijkervaring, waardoor ze precies begrijpen wat onze deelnemers nodig hebben. Dit ‘voor ons, door ons’-principe zorgt ervoor dat we echt maatwerk kunnen leveren en direct kunnen inspelen op de dagelijkse praktijk van de ambtenaar. Daarnaast geloven we in het belang van kleine groepen, waarin deelnemers de ruimte hebben om hun ervaringen te delen en elkaar te leren kennen. Dit zorgt voor een hecht netwerk, wat van grote waarde is binnen de overheid. Zo dragen we bij aan een financieel gezond Nederland, met oog voor maatschappelijke resultaten.”

Wat zijn de belangrijkste waarden die de Rijksacademie uitdraagt in haar werk?

“Onze vijf werkwaarden zijn ontwikkeling, deskundigheid, verbinding, persoonlijke aandacht en doelgerichtheid. Deze vormen de basis van onze cultuur en onze manier van werken. Een mooi voorbeeld vind ik de waarde ‘Persoonlijke Aandacht’. Wij geloven in aandacht voor de individuele leerbehoefte en in het bieden van een plek waar iedereen zich welkom voelt om te leren, persoonlijke vraagstukken te delen en zich weer “op te laden” voor het werk. Onze docenten vanuit de hele Rijksoverheid zijn essentieel om dat waar te kunnen maken.”

Wat hoop je dat ambtenaren meenemen na het volgen van een opleiding bij de Rijksacademie?

“Ik hoop dat ambtenaren na een opleiding bij ons niet alleen nieuwe kennis en vaardigheden hebben opgedaan, maar vooral ook een gevoel van verbinding met deelnemers die bij andere overheidsorganisaties of ministeries werken. Het is ontzettend waardevol om te leren van elkaar en om een netwerk op te bouwen dat je kan helpen in je werk. Daarnaast willen we dat ze met meer vertrouwen hun werk doen en de Rijksoverheid kunnen helpen om – met een brede blik en inhoudelijke bagage - in te kunnen spelen op complexe maatschappelijke vraagstukken. Als we dat bereiken, dan hebben we echt onze missie waargemaakt: een sterker en slimmer collectief van rijksambtenaren.”

Tot slot, waar hoop je dat de Rijksacademie over vijf jaar staat?

"Ik hoop dat we over vijf jaar nog steviger staan als hét toonaangevende opleidingsinstituut voor de Rijksoverheid, met een curriculum dat nooit af is, maar altijd in ontwikkeling. Dat we bekend staan om de impact die we maken op de kwaliteit van het collectief. Ik wil dat de Rijksacademie een plek blijft waar mensen graag naartoe komen om nieuwe energie op te doen voor hun (professionele) leven”.

Meer weten over de nieuwe missie en visie? Lees hier dan verder!

Deel deze pagina