Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Strategische evaluatie agenda, syntheseonderzoek en periodieke rapportage

Blended learning
2 dagen
€ 825,00
rijksacademie@minfin.nl

Beschrijving

Het evalueren en monitoren van beleid is van essentiële waarde. Niet alleen achteraf, maar juíst ook vooraf en gedurende het proces. In de opleiding leren we je om te evalueren met een Strategische Evaluatie Agenda (SEA). Met een SEA laat je zien hoe en op welk moment relevante inzichten in de (voorwaarden voor) doeltreffendheid, doelmatigheid en maatschappelijk toegevoegde waarde worden verkregen.

Vervolgens kijken we naar hoe je deze verkregen inzichten doeltreffend en doelmatig in kunt zetten middels een synthese. Hierin breng je de waardevolle inzichten die je met de SEA hebt verzameld, samen op het niveau van een beleidsthema. Zo kom je tot overstijgende conclusies over (voorwaarden en verklaringen voor) doeltreffendheid en doelmatigheid van beleid. Op deze manier doe je weer nieuwe inzichten op die je helpen in de verdere verbetering ter verhoging van maatschappelijke toegevoegde waarde.

Een synthese is vaak nodig om tot een goede periodieke rapportage over de opbrengsten van een SEA-thema te komen. Deze periodieke rapportage dient te voldoen aan een aantal vaste vereisten/criteria.

Is jouw organisatie aangesloten bij Leer-RijkMeld je dan aan via Leer-Rijk. Ben je werkzaam bij de Belastingdienst, Douane of Toeslagen? Meld je dan aan via Mijn Leeromgeving (MLO).

Voor

Ervaren (senior, coördinerend) beleidsmedewerkers, (beleids)controllers, leidinggevenden, medewerkers van (rijks)kennisinstellingen en/of kennisdirecties. Verwacht wordt dat je gemotiveerd bent om het gedachtegoed in de praktijk toe te passen. Dit blijkt bijvoorbeeld uit een concrete beleidscasus die je in de opleiding inbrengt.

Beginnend medewerkers dienen de opleiding Basis monitoren, evalueren en leren te hebben gevolgd voordat ze kunnen deelnemen aan deze opleiding.

Na het afronden van deze opleiding:

  • weet je wat het doel en het belang is van een Strategische Evaluatie Agenda
  • weet je welke eisen gesteld worden aan een SEA en kun je met behulp van 4 stappen tot een goede SEA komen
  • weet je hoe je met synthese en periodieke rapportage inzicht krijgt in de voortgang en bereikte resultaten op een beleidsthema
  • weet je hoe je met de PWS inzicht krijgt in je beleidsproces, governance, toekomstbestendigheid en meer
  • kun je implicaties aan je synthese ontlenen voor (a) bijsturing/herijking van je beleid en (b) de topics voor toekomstige evaluatie en monitoring op de Strategische Evaluatieagenda (SEA)
  • weet je aan welke vereisten een periodieke rapportage over de opbrengsten van een SEA-thema dient te voldoen.

Zo pakken we het aan

Om genoemde leerdoelen te bereiken doorloop je het volgende programma:

E-learnings

In de e-learnings maken we onderscheid in 2 onderwerpen (SEA en synthese-onderzoek). Allereerst leer je wat je moet weten om tot een kwalitatief goede SEA te komen. Een 4-stappenplan vormt de leidraad. De tweede e-learning behandelt de belangrijkste principes en typen van synthese-onderzoek, en de kansen en beperkingen ervan. Een stappenplan om tot een goede synthese-aanpak te komen komt aan de orde. Tot slot wordt de periodieke rapportage besproken. 
Beide e-learnings zijn interactief, met voorbeelden en tussentijdse vragen over de inhoud.

 

Lesdag (9.30 – 14.30 uur)

Tijdens de lesdag deelt een praktijkdocent zijn praktijkervaring met het opstellen van de SEA. Ter voorbereiding op de praktijk ga je aan de slag met interactieve oefeningen zoals het formuleren en afbakenen van thema’s en het beoordelen van een SEA op relevantie en kwaliteit.

In de middag ga je zelf aan de slag met interactieve oefeningen om tot een passend plan van aanpak voor synthese en/of periodieke rapportage over jouw SEA-thema te komen. 

Praktijkopdracht

Na de lesdag pas je de 4 stappen toe binnen jouw (beleids)praktijk. Zo kom je zelf tot een meerjarige SEA op twee zelf te kiezen actuele beleidsthema’s. Jij bent immers de (mede-)eigenaar van beleidsproducten en weet dus als geen ander welk inzicht je wanneer nodig hebt en waarvoor. Je krijgt twee weken de tijd om deze opdracht te voltooien en in te leveren. Je ontvangt individuele feedback van de docent.

Online terugkomsessie (9.30 – 11.30 uur)

De opleiding sluiten we af met een webinar, waarin de voorlopige SEA die is voortgekomen uit de praktijkopdracht met de docent en andere cursisten interactief wordt besproken en verder aangescherpt. Met elkaar reflecteer je op wat je hebt geleerd en hoe je de SEA verder kunt brengen binnen je werkomgeving.

Tijdsinvestering

Het volgen van deze opleiding duurt ongeveer 2 dagen, inclusief voorbereidingstijd. Het voltooien van de praktijkopdracht kost je daarnaast 1 tot 2 dagen, verspreid over 2 weken.

Uitvoeringsdata

  • 16 oktober en 6 november 2024

 

Inschrijfvoorwaarden 

De sluitingstermijn voor inschrijving bedraagt 20 werkdagen voor de start van een opleiding en 5 werkdagen voor de start van een congres en is een richtlijn. Een opleiding kan vol zijn ruim voor de sluitingsdatum of nog plaatsen beschikbaar hebben na de sluitingsdatum. Informeer altijd naar de mogelijkheden, ook als de termijn eigenlijk al verlopen is. 

Ben je werkzaam bij de Belastingdienst, Douane of Toeslagen? Meld je dan aan via Mijn Leeromgeving (MLO). Is jouw organisatie aangesloten bij een leerportaal/Leer-Rijk? Meld je dan aan via het portaal van jouw organisatie. De inschrijving is pas definitief na bevestiging van deelname door de Rijksacademie. Kijk hier voor de volledige inschrijvings- en annuleringsvoorwaarden. Voor vragen bel 088-442 9900.

Opleidingsdata

DatumBeschikbare plekkenInschrijven
16-10-20245Inschrijven