Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Kwantitatieve methoden en technieken

Klassikale training
3 dagen
€ 1.650,00
rijksacademie@minfin.nl

Beschrijving

Steekproeven leveren de financial auditor een schat aan informatie op. De auditors die meer willen weten van het opzetten van een steekproef zijn bij deze opleiding aan het juiste adres. Je leert wanneer welke steekproeftechnieken toepasbaar zijn, en hoe je een steekproef opzet en evalueert.

Is jouw organisatie aangesloten bij Leer-RijkMeld je dan aan via Leer-Rijk. Ben je werkzaam bij de Belastingdienst, Douane of Toeslagen? Meld je dan aan via Mijn Leeromgeving (MLO).

 

Voor

Auditors en auditmanagers met ervaring met financial auditing bij de Rijksoverheid. Richtlijn: S10-S15.
 

Daarom deze opleiding

De steekproef is een belangrijk instrument in de praktijk van de financial auditor. Ook in het auditproces zoals dat is voorgeschreven in het Handboek Auditing Rijksoverheid (HARo). Kennis van de benodigde kwantitatieve methoden en technieken is daarom een onmisbaar onderdeel van je instrumentarium.
 

Hiermee kom je terug

Je leert hoe je steekproeven opzet, uitvoert en evalueert. Binnen het gehele auditproces weet je de steekproef goed te plaatsen. Je maakt kennis met statistische en niet-statistische steekproeftechnieken, zoals de waarde-eenhedensteekproef en kritische deelwaarnemingen. Daarbij wordt ingegaan op de specifieke uitgangspunten en normen zoals deze van toepassing zijn bij de Rijksoverheid. Maar ook in een andere context is het geleerde goed toepasbaar. Je doet bovendien ervaring op hoe het trekken van een steekproef in de praktijk werkt. Het moet aselect, maar hoe doe je dat? 
 

Na het afronden van de opleiding:

  • kun je nut, noodzaak en omvang van een steekproef bepalen
  • kun je bij het uitvoeren van de financial audit een eenvoudige steekproef opzetten en uitvoeren
  • kun je bepalen in welke situatie je bepaalde steekproeftechnieken kunt gebruiken
  • kun je verschillende trekkingstechnieken overzien
  • kun je de resultaten van een steekproef evalueren in combinatie met de uitkomsten van andere controles
  • kun je de begrippen ‘betrouwbaarheid’ en ‘nauwkeurigheid’ in de praktijk toepassen

Zo pakken we het aan

De opleiding is een afwisseling van theorie, presentaties en oefeningen. Dit komt samen in een casus waarin je een steekproef opzet, uitvoert en evalueert. Er is ruim tijd voor discussies, om in te gaan op ervaringen en vragen van de deelnemers.

Uitvoeringsdata 

  • 4, 5 en 6 december 2024

Inschrijfvoorwaarden 

De sluitingstermijn voor inschrijving bedraagt 20 werkdagen voor de start van een opleiding en 5 werkdagen voor de start van een congres en is een richtlijn. Een opleiding kan vol zijn ruim voor de sluitingsdatum of nog plaatsen beschikbaar hebben na de sluitingsdatum. Informeer altijd naar de mogelijkheden, ook als de termijn eigenlijk al verlopen is. 

IBen je werkzaam bij de Belastingdienst, Douane of Toeslagen? Meld je dan aan via Mijn Leeromgeving (MLO). Is  jouw organisatie aangesloten bij een leerportaal/Leer-Rijk? Meld je dan aan via het portaal van jouw organisatie. De inschrijving is pas definitief na bevestiging voor deelname door de Rijksacademie. Kijk hier voor de volledige inschrijvings- en annuleringsvoorwaarden. Voor vragen bel 088-442 9900.

Opleidingsdata

DatumBeschikbare plekkenInschrijven
04-12-202411Inschrijven