De Werking van Brussel (WvB)

Klassikale training | |
3 dagen | |
€ 1.100,00 | |
rijksacademie@minfin.nl |
Beschrijving
Wat is de werkwijze van de Europese Unie en welke implicaties heeft dit voor Nederland en het Nederlandse beleid? Om op een effectieve manier beleid te voeren, moet je weten wat er in Brussel gebeurt. Die noodzaak neemt alleen maar toe door de groeiende invloed van Brussel op het nationale beleid. Als beleidsmedewerker kun je dan ook niet om Brussel heen. Deze opleiding helpt je op weg, ook met de Haagse procedures ter voorbereiding van besluitvorming in Brussel. De focus ligt op financieel-economische onderwerpen.
De beschikbaarheid kan afwijken, neem contact op met de Rijksacademie voor de actuele status. Is jouw organisatie aangesloten bij Leer-Rijk? Meld je dan aan via Leer-Rijk. Ben je werkzaam bij de Belastingdienst, Douane of Toeslagen? Meld je dan aan via Mijn Leeromgeving (MLO).
Voor
Deze driedaagse opleiding is voor beleidsmedewerkers die willen kennismaken met de werkwijze van Brussel en benieuwd zijn welke implicaties Europa voor Nederland en het Nederlandse beleid heeft.
Daarom deze opleiding
Nederland is geen eiland; de invloed van Europa is in je werk duidelijk voelbaar. Na deze opleiding heb je meer inzicht in de verhoudingen tussen Nederland en Brussel. Je bent bovendien op de hoogte van actuele beleidsdiscussies op financieel-economisch terrein.
Hiermee kom je terug
Je weet hoe Brussel werkt. Je kent de relevante instituties en processen en je hebt de kennis die nodig is om de invloed van Europa te doorgronden.
Na het afronden van de opleiding kun je meepraten over uiteenlopende onderwerpen die in de opleiding aan bod komen:
- Haagse processen ter voorbereiding van besluitvorming in Brussel
- het Europees semester (met in het bijzonder aandacht voor de Macro-Economische Onevenwichtighedenprocedure)
- de financiën van de Europese Unie (het Meerjarig Financieel Kader en de begroting) en de recente hervorming van het Stabiliteits- en Groeipact
- de Recovery and Resiliency Facility en het Herstel- en Veerkracht Plan
- De (informele) besluitvorming in de EU, inclusief simulatie (onder leiding van Rob Boudewijn)
- De toekomst van Europa: quo vadis Europa?
Data:
- 24, 25 en 26 maart 2025
Zo pakken we het aan
Verschillende docenten, werkzaam op verschillende ministeries, bij de Tweede Kamer en als directeur van een eigen (advies)organisatie verzorgen presentaties. Deze opleiding heeft in hoge mate een interactief karakter. Er is dus veel ruimte voor vragen en discussie.
Inschrijvings- en annuleringsvoorwaarden
De inschrijving is pas definitief na bevestiging de Rijksacademie. Ben je werkzaam bij de Belastingdienst, Douane of Toeslagen? Meld je dan aan via Mijn Leeromgeving (MLO). Is jouw organisatie aangesloten bij een leerportaal/Leer-Rijk? Meld je dan aan via het portaal van jouw organisatie. Kijk hier voor de volledige inschrijvings- en annuleringsvoorwaarden. Voor vragen bel 088-442 9900 of mail naar rijksacademie@minfin.nl.