De werking van Brussel

Om op een effectieve manier beleid te voeren moet je weten wat er in Brussel gebeurt. Die noodzaak neemt alleen maar toe doordat de invloed van Brussel op het nationale beleid voortdurend groter wordt. Als beleidsmedewerker kun je dan ook niet om Brussel heen. Deze opleiding wijst je de weg, ook naar Haagse procedures ter voorbereiding van besluitvorming in Brussel.

Voor
Deze tweedaagse opleiding is bedoeld voor beleidsmedewerkers die willen kennismaken met de werkwijze van Brussel en benieuwd zijn welke consequenties Europa voor Nederland en het Nederlandse beleid heeft.

Daarom deze opleiding
Nederland is geen eiland; de invloed van Europa is in je werk duidelijk voelbaar. Na deze opleiding heb je meer inzicht in de verhoudingen tussen Nederland en Brussel. Je bent bovendien op de hoogte van actuele beleidsdiscussies.

Hiermee kom je terug
Je weet hoe Brussel werkt. Je kent de relevante instituties en processen en je hebt de kennis die nodig is om de invloed van Europa te doorgronden.

Na het afronden van de opleiding kun je meepraten over uiteenlopende onderwerpen die in de opleiding aan bod komen:

  • Haagse processen ter voorbereiding van besluitvorming in Brussel
  • financiën van de Europese Unie (meerjarig financieel kader van de EU, begroting van de EU)
  • financieel beheer van EU-middelen
  • het Europees semester (het Pact voor Stabiliteit en Groei en de Macro-economische ovenwichtighedenprocedure)
  • de economie van Brussel (subsidiariteitsbeginsel, voor- en nadelen interne markt, voor- en nadelen van de EMU en de toekomst van de EMU)
  • hoe lopen de hazen in Brussel: de (informele) besluitvorming in de EU
  • quo vadis Europa? (discussie over de toekomst van Europa)


Zo pakken we het aan

Verschillende docenten, werkzaam op verschillende ministeries, bij de Tweede Kamer en als directeur van een eigen (advies)organisatie verzorgen presentaties. Deze opleiding heeft in hoge mate een interactief karakter. Er is dus veel ruimte voor vragen en discussie.

Deze opleiding vindt online plaats. Wanneer de COVID-19 richtlijnen het toelaten, dan wordt deze opleiding fysiek bij de Rijksacademie gegeven.

Uitvoeringsdata

  • di 25 mei, wo 26 mei

*De sluitingstermijn voor inschrijving bedraagt 20 werkdagen voor de start van een opleiding en 5 werkdagen voor de start van een congres en is een richtlijn. Een opleiding kan vol zijn ruim voor de sluitingsdatum of nog plaatsen beschikbaar hebben na de sluitingsdatum. Informeer altijd naar de mogelijkheden, ook als de inschrijvingstermijn eigenlijk reeds verlopen is: 070-342 4900.

Terug naar het overzicht

Download PDF