Werking van agentschappen

Heb jij vanuit je functie vaak te maken met een agentschap of werk je nog niet zo heel lang bij een agentschap? Wil je agentschappen beter begrijpen? Volg dan deze opleiding.

Voor
Medewerkers vanaf S10 die op praktijkgerichte wijze willen kennismaken met agentschappen en de daarbij behorende doelmatige financiële bedrijfsvoering. Je werkt bijvoorbeeld bij een directie FEZ, een directie bedrijfsvoering of een financiële afdeling. Je hebt vaak te maken met een agentschap of je werkt zelf nog niet zo heel lang bij de financiële afdeling van een agentschap.

Daarom deze opleiding
De Rijksoverheid probeert haar beleid zo efficiënt mogelijk uit te voeren. Hieraan kan een doelmatige bedrijfsvoering een bijdrage leveren. Vandaar dat er aan bepaalde dienstonderdelen de status van agentschap wordt verleend. Omdat een agentschap bedrijfsmatig werkt, horen daar een andere inrichting en een ander financieel regime bij.  

Hiermee kom je terug
Je krijgt inzicht in het baten-lastenstelsel zoals veel uitvoeringsorganisaties dat hanteren. Je maakt kennis met de praktische toepassing van het agentschapsstelsel, waarbij de docenten je meenemen in de actuele ontwikkelingen en specifieke vraagstukken rond agentschappen, kostprijsmodellen en resultaatgericht management bij de overheid.  


Na afloop kun je: 

  • uitleggen waarom de Rijksoverheid bepaalde organisaties de status van agentschap verleent
  • het verschil uitleggen tussen het kas-verplichtingenstelsel en het baten-lastenstelsel
  • financiële informatie uit een baten-lastenbegroting interpreteren
  • typische instrumenten voor het baten-lastenstelsel toepassen
  • aangeven welke mogelijkheden een ministerie heeft om een verzelfstandigde uitvoeringsorganisatie aan te sturen

Zo pakken we het aan 
De docenten werken bij een uitvoeringsorganisatie met een baten-lastenstelsel. Ze lichten de theorie toe aan de hand van herkenbare casussen en oefeningen gebaseerd op vraagstukken bij bestaande agentschappen met een baten-lastenstelsel.

Uitvoeringsdata

  • wo 22 sep, do 23 sep, vr 24 sep (Vol)

*De sluitingstermijn voor inschrijving bedraagt 20 werkdagen voor de start van een opleiding en 5 werkdagen voor de start van een congres en is een richtlijn. Een opleiding kan vol zijn ruim voor de sluitingsdatum of nog plaatsen beschikbaar hebben na de sluitingsdatum. Informeer altijd naar de mogelijkheden, ook als de inschrijvingstermijn eigenlijk reeds verlopen is: 070-342 4900.

Terug naar het overzicht

Download PDF