VOFMA

In de Vakopleiding Openbare Financiën voor Middelbare Ambtenaren (VOFMA) doe je onmisbare kennis op van de overheidsfinanciën. Bovendien oefen je uitgebreid de praktische vaardigheden die je nodig hebt in je dagelijkse werk in de financiële functie.

Voor
Medewerkers in de bedrijfsvoering, in een financiële functie of in een auditfunctie, zoals inkopers, assistent-controllers en assistent-auditors. Richtlijn: S6-S9.

Daarom deze opleiding
Overheidsbeleid kost geld. Als rijksambtenaar heb je daarom altijd met de overheidsfinanciën te maken. Kennis van de overheidsfinanciën en de praktische toepassing daarvan helpen je in je dagelijkse werk en in je loopbaan. De VOFMA geeft je een stevig fundament.

Hiermee kom je terug
Je maakt kennis met de belangrijkste aspecten van de overheidsfinanciën, comptabele wet- en regelgeving, begrotingsbeleid, begrotingsinfrastructuur, budgettaire spelregels, begrotings- en betalingsadministratie. Je leert ook hoe je een begroting leest. Daarnaast leer je meer over bedrijfsvoering, het verzelfstandigingsbeleid van de Rijksoverheid en interne beheersing. Je sluit het theoretische gedeelte af met het onderwerp ‘verantwoording en controle’. 
In deze opleiding leer je ook hoe je de theorie kunt toepassen in je eigen praktijk.

Na afloop kun je: 

  • uitleggen hoe de overheid aan haar geld komt en hoe dat geld wordt uitgegeven
  • omgaan met de belangrijkste begrotingsregels en weet je hoe de begrotingscyclus verloopt
  • aangeven welke begrotingsstelsels de Rijksoverheid gebruikt en wat de verschillen tussen deze stelsels zijn
  • een begroting lezen
  • nog beter functioneren in een financiële functie, dankzij alle interessante kennis en nuttige vaardigheden die je hebt opgedaan

Zo pakken we het aan
De VOFMA wordt in 2021 als blended-learning opleiding aangeboden. Dit betekent dat de opleiding deels bestaat uit e-learningmodules die de deelnemers zelfstandig doorlopen en deels uit online (of wanneer mogelijk fysieke) lessen. 
De docenten zijn ervaren medewerkers van diverse ministeries die weten waar de deelnemers in hun dagelijkse werk mee te maken hebben. Uitgangspunt van de docenten is de praktische bruikbaarheid van de lesstof. Dit bereiken ze onder andere met casussen en  voorbeelden. Op die manier ontstaat er een prima balans tussen weten, begrijpen en kunnen. Je sluit de VOFMA af met een schrijfopdracht (maximaal 2 pagina's) over een onderwerp dat aansluit bij de geleerde stof uit de opleiding.

Uitvoeringsdata

  • do 9 sep, vr 17 sep, wo 29 sep, wo 6 okt, do 7 okt, vr 8 okt, vr 22 okt (Vol)

*De sluitingstermijn voor inschrijving bedraagt 20 werkdagen voor de start van een opleiding en 5 werkdagen voor de start van een congres en is een richtlijn. Een opleiding kan vol zijn ruim voor de sluitingsdatum of nog plaatsen beschikbaar hebben na de sluitingsdatum. Informeer altijd naar de mogelijkheden, ook als de inschrijvingstermijn eigenlijk reeds verlopen is: 070-342 4900.

Terug naar het overzicht

Download PDF