Risicomanagement

Risicomanagement krijgt steeds meer aandacht binnen overheidsorganisaties. Hoe volwassen is risicomanagement in jouw organisatie? Welke keuzes zijn er en wat zijn belangrijke randvoorwaarden om risicomanagement in jouw organisatie verder te ontwikkelen? De opleiding Risicomanagement geeft antwoord op deze vragen. Je leert niet alleen de theorie van risicomanagement, maar ook hoe je draagvlak creëert en een plan van aanpak maakt voor risicomanagement in je eigen organisatie.

 

Voor 
Ervaren medewerkers van de directies FEZ, de Auditdienst Rijk en de directies bedrijfsvoering en decentrale controllers of auditors die meer willen weten van risicomanagement. Richtlijn: S10 en hoger.  

Daarom deze opleiding
Risicomanagement levert een belangrijke bijdrage aan het ‘gevoel’ van het management om in control te zijn en aan de totstandkoming van het zogenoemde ‘in-control-statement’. Risicomanagement geeft de organisatie focus en door toepassing van risicomanagement is de organisatie in staat op een effectieve en efficiënte manier haar doelstellingen te bereiken.

Hiermee kom je terug 
Je kunt een realistische aanpak ontwikkelen en implementeren om bewust om te gaan met risico’s in operationele, tactische en strategische sturingsprocessen.  Daarbij houd je rekening met de intermenselijke dynamiek en de politiek-bestuurlijke context. Tegelijk biedt de opleiding een aanpak voor het toetsen van een risicomanagementproces.
Je kent de belangrijkste begrippen, modellen, methoden en technieken die horen bij risicomanagement. Als auditor kun je een oordeel geven over de volwassenheid van risicomanagement binnen je organisatie en kun je aanbevelingen formuleren wat betreft zowel inhoud als proces.

Na afloop:

  • ken je de belangrijkste begrippen, modellen, actoren en technieken van risicomanagement
  • kun je het belang van risicomanagement binnen jouw organisatie toelichten
  • kun je vaststellen wat de volwassenheid van risicomanagement in jouw organisatie is
  • kun je jezelf positioneren en weet je hoe je jouw invloed kunt maximaliseren
  • weet je welke keuzes er zijn met betrekking tot risicomanagement en kun je je eigen keuzes onderbouwen
  • kun je een realistische aanpak ontwikkelen en implementeren voor risicomanagement
  • kun je een goed toetsingskader ontwikkelen en weet je hoe je effectief risicomanagement kunt voeren


Zo pakken we het aan 
De opleiding is een mix van interactieve e-learning, (praktijk)casussen, opdrachten en webinars. Daarnaast is er een fysieke lesdag, mits de COVID-richtlijnen dit toestaan. Als dit niet mogelijk is, dan voeren we deze lesdag online uit. Een belangrijk onderdeel is de interactie tussen deelnemers en docenten. Ons docententeam heeft ruime ervaring in risicomanagement en elke docent belicht vanuit een eigen invalshoek het vakgebied.
De tijdsinvestering is ongeveer 1 dag voorbereiding (e-learning en opdrachten) en 2 dagen voor de bijeenkomsten. De webinars zijn elk een halve dag en de fysieke lesdag is een gehele dag.

Programma-onderdelen

1. E-learning
Een week voorafgaand aan de eerste bijeenkomst krijg je toegang tot de e-learning. De e-learning bestaat uit drie hoofdstukken. Allereerst bespreken we wat risicomanagement precies inhoudt en het belang van een goed risicomanagementsysteem in de organisatie. Wat zijn veelgebruikte modellen en systemen en hoe werken deze? Daarna komt de inrichting van risicomanagement in de organisatie met taken, rollen en verantwoordelijkheden aan de orde. Het laatste hoofdstuk gaat over de implementatie van risicomanagement en je persoonlijke rol daarin.
De e-learning heeft een interactief karakter, met kennisclips, voorbeelden en tussentijdse vragen over de inhoud. Dit onderdeel van het programma neemt ongeveer drie uur van je tijd in beslag en geldt als voorbereiding op de webinars en fysieke bijeenkomst. De e-learning doorloop je zelfstandig en in je eigen tijd. Je maakt vooraf aan het eerste webinar de eerste voorbereidingsopdracht waarin je een analyse maakt van de huidige stand en ambitie van risicomanagement in je organisatie aan de hand van een aantal kernbegrippen.

2. Webinars
Tijdens het eerste webinar reflecteer je, met behulp van inzichten van de docent en de andere deelnemers, op jouw visie over risicomanagement in je eigen organisatie. Wat zijn realistische ambities en perspectieven en wat is de invloed van de organisatiecultuur hierop?
Tijdens het tweede webinar krijg je handvatten om risicomanagement in het controlframework van de organisatie te verankeren.
De webinars zijn interactief. Je maakt een verdieping door praktische oefeningen en discussies. Daarnaast kun je vragen stellen aan de docent over de inhoud van de e-learningmodule.
Je maakt voorafgaand aan de fysieke lesdag de tweede voorbereidingsopdracht. Hierin borduur je voort op de reeds omschreven stand en ambitie van risicomanagement in de organisatie. Je maakt gestructureerd een implementatie-aanpak en je concretiseert welke stappen je hiervoor moet zetten.

3. Fysieke lesdag
De fysieke lesdag vindt plaats bij de Rijksacademie. Deze dag bestaat uit twee delen. Allereerst bespreken we hoe je draagvlak creëert voor het uitrollen van je risicomanagementplan in de organisatie. Hoe begeleid je een goede risicodialoog en zorg je ervoor dat risicomanagement een positieve connotatie krijgt?
In het tweede deel van de lesdag presenteer je je actieplan en krijg je feedback van de docent en de andere deelnemers waarmee je in de praktijk verder kunt. 

 

Uitvoeringsdata

  • ma 20 sep, ma 27 sep, ma 4 okt
  • di 16 nov, di 23 nov, di 30 nov

*De sluitingstermijn voor inschrijving bedraagt 20 werkdagen voor de start van een opleiding en 5 werkdagen voor de start van een congres en is een richtlijn. Een opleiding kan vol zijn ruim voor de sluitingsdatum of nog plaatsen beschikbaar hebben na de sluitingsdatum. Informeer altijd naar de mogelijkheden, ook als de inschrijvingstermijn eigenlijk reeds verlopen is: 070-342 4900.

Terug naar het overzicht

Download PDF