Risicomanagement

Risicomanagement krijgt steeds meer aandacht binnen overheidsorganisaties. Hoe volwassen is jouw organisatie qua risicomanagement? Hoe ontwikkel je risicomanagement binnen je organisatie? Welke keuzes zijn er en wat zijn belangrijke randvoorwaarden?

Wil jij meer weten van risicomanagement, zodat je je rol beter kunt spelen en je het management hierover kunt adviseren? De (vernieuwde) opleiding risicomanagement voor auditors en controllers geeft antwoord op de meest gestelde vraag: Hoe doen we dit?

Voor
Ervaren medewerkers van de directies FEZ, de Auditdienst Rijk en de directies bedrijfsvoering en decentrale controllers of auditors die zich willen verdiepen in risicomanagement. Richtlijn: S10-S14.  

Daarom deze opleiding
Risicomanagement levert een belangrijke bijdrage aan het ‘gevoel’ van het management om in control te zijn of te komen en aan de totstandkoming van het zogenoemde ‘in-control-statement’. Risicomanagement geeft de organisatie focus en hierdoor is de rijksoverheid in staat op een effectieve en efficiënte manier haar doelstellingen te bereiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: het realiseren van lagere kosten door een betere inzet van mensen en middelen, betere dienstverlening voor burgers en bedrijven en het borgen van de continuïteit.

Hiermee kom je terug
Je kunt een realistische aanpak ontwikkelen en implementeren om bewust om te gaan met risico’s in operationele, tactische en strategische sturingsprocessen, rekening houdend met intermenselijke dynamiek en de politiek-bestuurlijke context. Tegelijk biedt dit ook een kader/aanpak voor het toetsen van een risicomanagementproces.
Je kent de belangrijkste definities, modellen, methoden en technieken die horen bij risicomanagement. Dankzij inzicht in jezelf en de ander weet je hoe je jezelf positioneert en jouw invloed als adviseur maximaliseert.
Als auditor kun je een oordeel geven over de volwassenheid van risicomanagement binnen je organisatie en kunt je aanbevelingen formuleren wat betreft zowel inhoud als proces.

 

Na afloop:

  • kun je het belang van risicomanagement binnen jouw organisatie toelichten
  • kun je vaststellen wat de volwassenheid van jouw organisatie is
  • ken je de belangrijkste begrippen, modellen, actoren en technieken van risicomanagement
  • weet je welke keuzes er zijn met betrekking tot risicomanagement en kun je je eigen keuzes onderbouwen
  • kun je een realistische aanpak ontwikkelen en implementeren voor risicomanagement
  • kun je met behulp van inzicht in theorie en aanpak een goed toetsingskader ontwikkelen en weet je hoe je effectief risicomanagement kunt voeren
  • heb je inzicht in jouw eigen rol als adviseur en de positie van de ander
  • kun je jezelf positioneren en weet je hoe je jouw invloed kunt maximaliseren

Zo pakken we het aan
De opleiding is een mix van (praktijk)casussen, opdrachten en discussies. Belangrijk onderdeel is de interactie tussen deelnemers en docenten en praktische toepassing. De docenten zijn van binnen de rijksoverheid en beschikken vanuit verschillende invalshoeken over ruime ervaring met risicomanagement.

Uitvoeringsdata

  • ma 25 nov, di 26 nov, wo 27 nov

*De sluitingstermijn voor inschrijving bedraagt 20 werkdagen voor de start van een opleiding en 5 werkdagen voor de start van een congres en is een richtlijn. Een opleiding kan vol zijn ruim voor de sluitingsdatum of nog plaatsen beschikbaar hebben na de sluitingsdatum. Informeer altijd naar de mogelijkheden, ook als de inschrijvingstermijn eigenlijk reeds verlopen is: 070-342 4900.

Terug naar het overzicht

Download PDF