Nieuwe rechtspositie

De nieuwe rechtspositie van ambtenaren, ook bij het Rijk, is al enige tijd onderwerp van gesprek in politiek en media. Ambtenaren krijgen met ingang van 1 januari 2020 zoveel mogelijk dezelfde rechten als werknemers in het bedrijfsleven.

Om je goed te informeren over de nieuwe rechtspositie en om je voor te bereiden op wat te verwachten valt tussen nu en de ingangsdatum van de nieuwe rechtspositie gaat de opleiding Nieuwe rechtspositie van start. Ter voorbereiding is een digitaal  programma-onderdeel (zogenoemde SPOC) ontwikkeld. De studieduur hiervan is 2-4 uur. De lesdag geeft, naast verdiepende en praktische kennis van de nodige arbeidsjuridische wet- en regelgeving, vooral veel inzicht in wat er nu en op weg naar 2020 nodig is en geeft antwoord op de overige vragen die bij de deelnemers leven.

Voor
Eerstelijns HR-adviseurs

Daarom deze opleiding
Deze opleiding geeft de HR-adviseur (meer) kennis van de bedoeling en de gevolgen van de Wet Normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra). Wat er wel, maar ook wat er niet verandert komt uitgebreid aan de orde. Het overgangsrecht en de implementatie worden aan de hand van praktische voorbeelden toegelicht.

Hiermee kom je terug
Deze opleiding geeft naast kennis van de nodige arbeidsjuridische wet- en regelgeving veel inzicht in wat nu en op weg naar 2020 nodig is en geeft een antwoord op de vragen die nu leven.

Na afloop kun je:

  • uitleggen wat de gevolgen van de Wnra voor de werkgever en de ambtenaar zijn
  • de verschillen en de overeenkomsten tussen de huidige en de nieuwe rechtspositie aangeven
  • de consequenties van de Wnra in de praktijk toelichten aan managers
  • de relatie met de dagelijkse werkpraktijk leggen
  • de meest actuele informatie over de Wnra vergaren
  • omgaan met lopende gevallen en het overgangsrecht 
  • omgaan met werken ‘in bezwaar’, disciplinaire maatregelen en ontslag 
  • de betekenis van integriteit en de eed en belofte toelichten
  • mogelijke conflicten vroegtijdig herkennen 


Zo pakken we het aan
De deelnemer begint (3 weken voor aanvang van de bijeenkomst) samen met een groep van maximaal 29 HR-adviseurs met een digitaal onderdeel (SPOC). In die 3 weken is er ruim tijd om de bijeenkomst voor te bereiden. De digitale leeromgeving is interactief en wordt begeleid door moderatoren die ‘social learning’ verrijken.
De bijeenkomst is bedoeld voor verdieping, inbreng van eigen praktijk-casussen en vragen.

De deelnemers ontvangen na afloop van de opleiding het boek 'Wet normalisering rechtspositie ambtenaren, Nieuwe arbeidsregels voor overheidspersoneel' van Rutger Van den Dikkenberg).

Interesseformulier opleiding/congres

Wil je op de hoogte gehouden worden over deze opleiding of bijeenkomst. Vul dan hieronder je e-mailadres in. We informeren je zodra er aanvullende informatie bekend is.

Terug naar het overzicht

Download PDF