Maatschappelijke kosten-batenanalyses

Bij de beleidsvoorbereiding wordt steeds vaker gebruikgemaakt van maatschappelijke kosten-batenanalyses. Zulke analyses worden traditioneel vooral toegepast bij het beoordelen van mogelijke investeringen in de infrastructuur. Zij zijn echter ook bruikbaar om de effecten in kaart te brengen van beleidsvoorstellen op andere terreinen, zoals het milieubeleid. Deze eendaagse opleiding wijdt je in in de geheimen van maatschappelijke kosten-batenanalyses. Hoe komen deze analyses tot stand? Wat zeggen zij nu eigenlijk? En welke rol speelt de algemene leidraad voor maatschappelijke kosten-batenanalyse bij het opstellen van zulke analyses? 

Voor
Beleidsmakers die in hun werk weleens te maken hebben met maatschappelijke kosten-batenanalyses en willen weten hoe deze analyses tot stand komen en hoe ze in elkaar zitten.

 

Daarom deze opleiding
Maatschappelijke kosten-batenanalyses zijn bedoeld om de besluitvorming over grote projecten te verbeteren. Dit door meer zicht te geven op de baten en de kosten van een project, waarbij ook projectrisico’s meegenomen worden. Hierbij is het uiteindelijke doel om projecten te kiezen die de maatschappelijke welvaart zo veel mogelijk vergroten. Maatschappelijke kosten-batenanalyses worden op steeds meer terreinen toegepast.

 

Hiermee kom je terug
Je weet hoe de effecten en risico’s van projecten in kaart worden gebracht via een maatschappelijke kosten-batenanalyse. Na afloop kun je aangeven wat maatschappelijke kosten-batenanalyses zijn, hoe zulke analyses tot stand komen en hoe zij worden gebruikt bij de beleidsvoorbereiding.

 

Zo pakken we het aan
Je leert om te beginnen wat een maatschappelijke kosten-batenanalyse is en hoe zo’n analyse tot stand komt. Je maakt tevens kennis met verschillende voorbeelden van maatschappelijke kosten-batenanalyses. Die voorbeelden verduidelijken de besproken materie. 

 

Uitvoeringsdata

  • wo 12 feb 2020, wo 19 feb 2020
  • wo 9 sep 2020, wo 16 sep 2020

*De sluitingstermijn voor inschrijving bedraagt 20 werkdagen voor de start van een opleiding en 5 werkdagen voor de start van een congres en is een richtlijn. Een opleiding kan vol zijn ruim voor de sluitingsdatum of nog plaatsen beschikbaar hebben na de sluitingsdatum. Informeer altijd naar de mogelijkheden, ook als de inschrijvingstermijn eigenlijk reeds verlopen is: 070-342 4900.

Terug naar het overzicht

Download PDF