IThiek: IT en Ethiek

Tijdens deze opleiding word je door experts aan de hand van praktische voorbeelden meegenomen in de wereld van ethische dilemma’s. Er komt bijvoorbeeld een casus aan de orde over het gebruik van intelligente modellen bij de politie. Door het gebruik van kunstmatige intelligentie krijgen bepaalde regio’s meer aandacht dan andere regio’s. De vraag hierbij is of dit ethisch te verantwoorden is. Ethische aspecten moeten bij de menselijke besluitvorming goed worden meegenomen. Tijdens de opleiding worden de risico’s en kansen van technologische vooruitgang, zoals robotica en kunstmatige intelligentie geanalyseerd.

 

Voor
Medewerkers die te maken hebben met ICT-vraagstukken of vraagstukken met een datacomponent, zoals bijvoorbeeld persoonsgegevens, tijdens adviestrajecten, onderzoektrajecten, toezichtwerkzaamheden, beleidsvorming en besluitvorming. Dit kan in verschillende rollen zijn: (senior) beleidsmedewerker, (senior) adviseur bedrijfsvoering, (senior) adviseur, (senior) wetenschappelijk medewerker, (senior) inspecteur, projectleider, programmamanager en lijnmanager.

Richtlijn: S11 - S15.

Daarom deze opleiding

Sessies met verschillende werkvormen waarin interactie centraal staat. De opleiders hebben een verschillende achtergrond. Er komen experts aan het woord vanuit de Rijksoverheid, de Utrecht Data School (Universiteit Utrecht) en de Radboud Universiteit Nijmegen.

Hiermee kom je terug

De opleiding behandelt in een kort tijdsbestek de belangrijkste ethische dilemma’s die spelen bij kunstmatige intelligentie, robotisering, privacy, security en data.

Na afloop:

  • ben je je bewust van de verschillende ethische dilemma’s die spelen in de wereld van IT en Rijksoverheid
  • heb je via een simulatie een security/privacy dilemma ervaren
  • weet je wat de belangrijkste ethische vraagstukken zijn bij projecten en opdrachten met een datacomponent
  • weet je waar je verdiepende literatuur over dit onderwerp kunt vinden en welke bronnen je over dit onderwerp kunt raadplegen
  • kom je erachter wanneer het verstandig is om een expert in te schakelen als er ethische kwesties spelen
  • leer je beter te beredeneren waarom je bepaalde keuzes maakt bij het optreden van een ethisch dilemma dankzij kennis van filosofische stromingen.  


Zo pakken we het aan
De ochtend bestaat uit een introductie in ethiek en een bespreking van de laatste ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie en robotisering aan de hand van praktijkcases. In de middag ga je aan de slag met de ethische data-assistent (DeDa) om ethische dilemma’s te tackelen bij projecten en opdrachten met veel gevoelige data. Daarna treed je op in een simulatie waarbij je ethische keuzes moet maken op het gebied van privacy en security.

Uitvoeringsdata

  • di 23 nov

*De sluitingstermijn voor inschrijving bedraagt 20 werkdagen voor de start van een opleiding en 5 werkdagen voor de start van een congres en is een richtlijn. Een opleiding kan vol zijn ruim voor de sluitingsdatum of nog plaatsen beschikbaar hebben na de sluitingsdatum. Informeer altijd naar de mogelijkheden, ook als de inschrijvingstermijn eigenlijk reeds verlopen is: 070-342 4900.

Terug naar het overzicht

Download PDF