Hoe werkt de arbeidsmarkt?

Wil je op een kritische manier kunnen deelnemen aan discussies over het arbeidsmarktbeleid? Wil je weten hoe de arbeidsmarkt functioneert? Meld je dan aan voor deze opleiding. Vertrekpunt is de economische theorie, maar deze is niet onverkort toepasbaar op de arbeidsmarkt. De arbeidsmarkt wordt namelijk gekenmerkt door een veelheid aan informatieproblemen en fricties die het lastig maken om te spreken van ‘marktwerking’. Centraal in deze opleiding staat wat arbeidsmarktbeleid (niet) kan doen voor het zo goed mogelijk functioneren van de arbeidsmarkt en welke actoren (inclusief overheid en sociale partners) daarbij een rol kunnen spelen.

 

Voor
Beleidsmedewerkers die hun kennis van de economie van de arbeidsmarkt willen vergroten of opfrissen. Het is handig als je al wat economische basiskennis hebt, maar dat is niet noodzakelijk.

Daarom deze opleiding

Deze uitgebreide inleiding in de arbeidsmarkttheorie stelt je in staat om mee te praten over actuele vraagstukken van het arbeidsmarktbeleid. Alle belangrijke onderwerpen van het vakgebied komen aan bod. Veel aandacht wordt vanzelfsprekend besteed aan de actualiteit. De opleiding wordt verzorgd door acht docenten, afkomstig van universiteiten, TNO, IenW, CPB en Rijksacademie:  Paul de Beer, Ton Wilthagen, Bas van der Klaauw, Joop Schippers, Ronald Dekker, Claartje Thijs, Roel van Elk en Jan Donders.

Over uiteenlopende vraagstukken met betrekking tot arbeidsmarkt en sociale zekerheid heb je na deze opleiding een duidelijk beargumenteerde mening.

 

Hiermee kom je terug

Je hebt kennisgemaakt met uiteenlopende onderwerpen uit de arbeidsmarkttheorie en je bent op de hoogte van recente  ontwikkelingen met betrekking tot het arbeidsmarktbeleid en het arbeidsmarktonderzoek.

De volgende onderwerpen worden behandeld:

 • inleiding met vooral aandacht voor de vraag wat de arbeidsmarkt anders maakt dan andere markten
 • arbeidsverhoudingen, sociale partners/de polder
 • interne bedrijfsmarkten, HR, psychologie, inclusief werkgeverschap
 • de technologische ontwikkeling en de arbeidsmarkt
 • evaluatieonderzoek en de rol van prikkels bij het arbeidsaanbod
 • een sociologische kijk op de arbeidsmarkt/discriminatie
 • een microsimulatiemodel voor de analyse van wijzigingen in het stelsel van belastingen en uitkeringen (MICSIM)
 • oude dag/AOW/pensioen, duurzame inzetbaarheid
 • een macro-economische kijk op de arbeidsmarkt
 • slotbeschouwing met vooral aandacht voor het arbeidsmarktbeleid 

 

Zo pakken we het aan

Je ontvangt een uitgebreide leeslijst met publicaties die je kennis van de aangesneden onderwerpen kunnen vergroten. Uiteenlopende actuele arbeidsmarktvraagstukken komen aan bod. Hoewel de opleiding digitaal wordt verzorgd, is volop interactiviteit mogelijk.

Uitvoeringsdata

 • wo 3 nov, wo 10 nov, wo 17 nov, wo 24 nov, wo 1 dec

*De sluitingstermijn voor inschrijving bedraagt 20 werkdagen voor de start van een opleiding en 5 werkdagen voor de start van een congres en is een richtlijn. Een opleiding kan vol zijn ruim voor de sluitingsdatum of nog plaatsen beschikbaar hebben na de sluitingsdatum. Informeer altijd naar de mogelijkheden, ook als de inschrijvingstermijn eigenlijk reeds verlopen is: 070-342 4900.

Terug naar het overzicht

Download PDF