Hoe werkt de arbeidsmarkt?

In deze opleiding staat de werking van de arbeidsmarkt centraal. Vertrekpunt is de economische theorie, maar deze is niet overkort toepasbaar op de arbeidsmarkt. De arbeidsmarkt wordt namelijk gekenmerkt door een veelheid aan informatieproblemen en fricties die het lastig maken om te spreken van ‘marktwerking’. Centraal staat wat arbeidsmarktbeleid (niet) kan doen voor het zo goed mogelijk functioneren van de arbeidsmarkt en welke actoren (inclusief overheid en sociale partners) daarbij een rol kunnen spelen.

 

Deze uitgebreide inleiding in de economie van de arbeidsmarkt stelt je in staat om mee te praten over actuele vraagstukken van het arbeidsmarkbeleid. Alle belangrijke onderwerpen van het vakgebied komen aan bod. Veel aandacht wordt vanzelfsprekend besteed aan de actualiteit. De opleiding wordt verzorgd door negen docenten, afkomstig van ministeries, universiteiten, Start Foundation en het Centraal Planbureau. Acht van hen hebben al definitief toegezegd: Paul de Beer, Fabian Dekker, Ronald Dekker, Jan Donders, Roel van Elk, Charissa Freese, Bas van der Klaauw en Joop Schippers.

Voor

Beleidsmedewerkers die hun kennis van de economie van de arbeidsmarkt willen vergroten of opfrissen. Het is handig als je al wat economische basiskennis hebt, maar dat is niet noodzakelijk.

Daarom deze opleiding

Je wilt op een kritische manier deelnemen aan discussies over het arbeidsmarktbeleid. Over uiteenlopende vraagstukken met betrekking tot arbeidsmarkt en sociale zekerheid heb je na deze opleiding een duidelijk beargumenteerde mening.

 

Hiermee kom je terug

Je hebt theoretische bagage verzameld over de economie van de arbeidsmarkt en je bent op de hoogte van recente discussies over arbeidsmarktbeleid en -onderzoek.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • wat maakt de arbeidsmarkt anders dan andere markten?
  • arbeidsmarktinstituties
  • arbeidsverhoudingen
  • de economische ontwikkeling en het arbeidsmarktbeleid, met aandacht voor zowel het conjunctuur- als het structuurbeleid
  • flexibilisering en zzp-trend
  • vergrijzing, AOW-leeftijd, pensioenen en de arbeidsmarkt
  • het stelsel van sociale zekerheid de invloed van belastingen en premies op arbeidsaanbod en arbeidsvraag
  • de belastingen en premies en hun invloed op de economische ontwikkeling de ‘onderkant’ van de arbeidsmarkt

 

Zo pakken we het aan

Je ontvangt een uitgebreide leeslijst met relevant theoretisch en empirisch arbeidsmarktonderzoek. Uiteenlopende actuele arbeidsmarktvraagstukken komen aan bod. Over de exacte onderwerpen beslissen de deelnemers mee. Er is veel ruimte voor vragen en discussie. Je toetst je kennis door het beantwoorden van vragen.

Uitvoeringsdata

  • wo 13 mei 2020, wo 20 mei 2020, wo 27 mei 2020, wo 3 jun 2020, wo 10 jun 2020, wo 17 jun 2020

*De sluitingstermijn voor inschrijving bedraagt 20 werkdagen voor de start van een opleiding en 5 werkdagen voor de start van een congres en is een richtlijn. Een opleiding kan vol zijn ruim voor de sluitingsdatum of nog plaatsen beschikbaar hebben na de sluitingsdatum. Informeer altijd naar de mogelijkheden, ook als de inschrijvingstermijn eigenlijk reeds verlopen is: 070-342 4900.

Terug naar het overzicht

Download PDF