Fraudepreventie en detectie

Ben jij alert op signalen die kunnen wijzen op fraude? Weet jij welke maatregelen een organisatie kan inzetten om fraude te voorkomen? Zou je het gedrag van een fraudeur herkennen en in je organisatie bespreekbaar kunnen maken? Kun jij uit een cases vaststellen of er sprake is van een vermoeden van fraude? Als (financieel) professional speel je een cruciale rol bij het signaleren van integriteitsschendingen als fraude en corruptie en adviseer je over de preventie  van fraude.

Voor
Overheidsaccountants, controllers, (senior) adviseurs bedrijfsvoering, medewerkers FEZ/FDC en andere geïnteresseerden (richtlijn S10-S15).

Daarom deze opleiding
Integriteitschendingen zoals fraude en corruptie hebben een grote impact op de publieke sector. Niet alleen vanwege de financiële schade, maar ook omdat het nadelig is voor de integriteit in de organisatie en het publiek vertrouwen in de overheid. In deze opleiding leer je op interactieve wijze fraude risicosignalen te herkennen en bespreekbaar te maken. Ook maak je kennis met de maatregelen die je kan nemen om fraude te voorkomen.

Na het afronden van de opleiding:

  • weet je wanneer sprake is van fraude en wanneer niet
  • ben je getraind in het herkennen van fraude risicosignalen binnen je organisatie
  • kun je de organisatie adviseren over het inzetten van verschillende maatregelen om fraude te voorkomen
  • kun je een vermoeden van fraude afleiden uit gedragsaspecten en uit een cases
  • weet je hoe je op professionele wijze omgaat met een vermoeden van fraude
  • kan je een vermoeden van fraude of de tekortkomingen in de beheersing hiervan bespreekbaar maken in je organisatie

 

Zo pakken we het aan
Experts van de Rijksoverheid en daarbuiten je mee in de boeiende en mensgerichte wereld van fraudebeheersing.

We starten deze tweedaagse opleiding met de fundamentele kennis over fraude, waarin we onder meer ingaan op de strafbare feiten die een fraudeur pleegt. Wat zijn motieven om te frauderen? Vervolgens ga je na op welke (integriteit) signalen je alert dient te zijn met betrekking tot fraude en met welke maatregelen je deze kunt voorkomen. Ook gaan we aan de slag met het gedrag van de fraudeur en het bespreekbaar maken van een vermoeden van fraude in je organisatie. Op de tweede dag ga je aan de slag met een cases en dagen we je uit om vast te stellen welk strafbaar feit de fraudeur heeft gepleegd. Vervolgens bespreken we wanneer je als professional een vermoeden van fraude moet melden en wat met deze melding wordt gedaan. De opleiding sluiten we af met een EU-gecertificeerde auditgame waarin je de kennis van de afgelopen dagen bij elkaar brengt en toepast.

 

Deze opleiding vindt online plaats. Wanneer de COVID-19 richtlijnen het toelaten, dan wordt deze opleiding fysiek bij de Rijksacademie gegeven.

Uitvoeringsdata

  • di 14 dec, wo 15 dec

*De sluitingstermijn voor inschrijving bedraagt 20 werkdagen voor de start van een opleiding en 5 werkdagen voor de start van een congres en is een richtlijn. Een opleiding kan vol zijn ruim voor de sluitingsdatum of nog plaatsen beschikbaar hebben na de sluitingsdatum. Informeer altijd naar de mogelijkheden, ook als de inschrijvingstermijn eigenlijk reeds verlopen is: 070-342 4900.

Terug naar het overzicht

Download PDF