Financieel management

Toon uitvoeringsdata
Filter op: PE-punten

Toelichting programma Financieel management

Zoals vele functies binnen het Rijk is ook de financiële functie altijd in ontwikkeling. Comptabele wet- en regelgeving verandert, digitalisering neemt steeds verder toe, er wordt steeds meer inzicht gevraagd in de doelmatigheid van het overheidsbeleid, sturingsrelaties tussen moederdepartementen en uitvoeringsorganisaties veranderen en ga zo maar door. Als Rijksacademie volgen we deze ontwikkelingen op de voet om je zo een passend opleidingsaanbod te kunnen bieden.

Nieuw in de opleidingsgids 2019 zijn de opleidingen over de Vennootschapsbelasting en IThiek, over ethische vraagstukken met betrekking tot IT. Ook ontwikkelen wij opleidingen op het gebied van datavaardigheden en het herkennen van fraude. Meld je op www.rijksacademie.nl aan voor onze nieuwsbrief en wij informeren je over onze nieuwe opleidingen.

De opleidingen in het programma financieel management zijn er zeker niet alleen voor medewerkers in een financiële functie! Ook voor beleidsmedewerkers (beleid maken is immers meestal geld uitgeven), auditors en collega’s uit de bedrijfsvoeringsfunctie is het aanbod geschikt en leerzaam. Bij deze nodigen wij je van harte uit om ook eens te grasduinen in het mooie aanbod dat dit programma te bieden heeft. Er zijn basisopleidingen maar ook verdiepingsopleidingen en voor actuele ontwikkelingen is er de Masterclass.

Voor financieel-administratief en financieel-economische medewerkers hebben we opleidingsroutes ontwikkeld. Deze opleidingsroutes adviseren je welke opleidingen je kunt volgen als medewerker in de financiële functie. De opleidingsroute maakt inzichtelijk welke vervolgstappen je kunt zetten op een bepaald vakgebied. Je kunt de opleidingsroute betrekken bij de gesprekken over je persoonlijke opleidingsplan.

Er is een opleidingsroute FAM voor de financieel-administratief medewerker in schaal 6 tot en met 9 en een opleidingsroute FEM voor de financieel economisch medewerker in schaal 10 tot en met 14.

fam-leerroute.jpg

De opleidingsroute financieel-administratief medewerker (FAM) is een praktische leergang waarin het verwerven van kennis wordt gecombineerd met je eigen werkervaring en vaardigheden.

Na het succesvol doorlopen van de opleidingen VOFMA, Financiële administratie en de VOFMAplus of Inkopen en aanbesteden in de publieke sector A (uit deze laatste twee opleidingen kun je er een kiezen), ontvang je het ‘certificaat financieel-administratief medewerker’. Je hebt dan een prima basis voor jouw werkzaamheden bij de financiële administratie en een goede voorbereiding op je verdere toekomst in de financiële functie.

fem-schema.jpg

De opleidingsroute voor financieel-economisch medewerkers (FEM) bevat opleidingen voor medewerkers die starten in de financiële functie en zich daarna verder willen ontwikkelen. Bijvoorbeeld: je start in de financiële functie en volgt eerst de basisopleiding VOFHA. Na één à twee jaar werkervaring te hebben opgedaan volg je een of meerdere vervolgopleidingen op het gebied van financieel management, bedrijfsvoering en/of audit. Zo werk je aan een brede inzetbaarheid in de financiële functie.

Wil je als senior vervolgens je kennis verder inhoudelijk verdiepen en verbreden, kies dan voor de diverse masterclasses en/of de Controllersopleiding. De Controllersopleiding is een opleiding die wordt afgesloten met een schriftelijk referaat. Na het succesvol afronden van deze opleiding behaal je een post hbo-certificaat. Inmiddels hebben al ruim 200 deelnemers een post hbo-certificaat behaald voor deze opleiding.