Essentieprogramma

Ben jij nieuw binnen de Rijksoverheid? Zeggen de begrotingscyclus, WOB-verzoeken en ministeriële verantwoordelijkheid jou nog niet zoveel? Wil jij nog beter weten wat ambtenaar zijn nou echt betekent? Het Essentieprogramma geeft jou in twee dagen de ingrediënten voor een succesvolle start binnen de Rijksoverheid. 

Voor

Nieuwe ambtenaren bij het Rijk. Richtlijn S10-S15.

Daarom deze opleiding

Als je net bij de Rijksoverheid bent komen werken kan het allemaal nogal complex overkomen, en dat is het ook. Daarom is het handig als je begrijpt hoe deze wereld in elkaar zit en waarom dingen gaan zoals ze gaan. Dit is relevant voor iedereen, ongeacht of je activiteiten betrekking hebben op beleid, uitvoering of toezicht. Na het volgen van deze opleiding kun jij de werking van de Rijksoverheid doorgronden en kun je de verworven kennis inzetten op jouw werkplek. Het Essentieprogramma is een aanvulling op de reguliere departementale introductieprogramma’s.

Hiermee kom je terug

In deze opleiding leer je hoe de Nederlandse rechtsstaat en de Nederlandse overheidsfinanciën in elkaar zitten, hoe de politieke en ambtelijke processen - waar jij deel van uitmaakt - verlopen en welke actuele ontwikkelingen en trends je binnen de Rijksoverheid tegen kunt komen.

Na afloop weet je:

  • welke plaats jouw werkplek inneemt in het concern Rijk en in welke politieke en ambtelijke processen je acteert
  • hoe de rijksfinanciën georganiseerd zijn
  • hoe Europa werkt en wat de invloed is van Europa op jouw werk
  • wat de staatsrechtelijke basis is van je handelen als ambtenaar
  • hoe het concern Rijk zich ontwikkelt

 

Zo pakken we het aan

Het Essentieprogramma is een boeiende en gevarieerde opleiding, waarin docenten je op basis van hun eigen ervaringen je laten kennismaken met de Rijksoverheid. Deze opleiding is ontwikkeld in samenwerking met de Academie voor Wetgeving en de Academie voor Overheidscommunicatie. 

Uitvoeringsdata

  • ma 6 sep, di 7 sep
  • wo 29 sep, do 30 sep
  • ma 25 okt, di 26 okt
  • wo 17 nov, do 18 nov
  • wo 15 dec, do 16 dec

*De sluitingstermijn voor inschrijving bedraagt 20 werkdagen voor de start van een opleiding en 5 werkdagen voor de start van een congres en is een richtlijn. Een opleiding kan vol zijn ruim voor de sluitingsdatum of nog plaatsen beschikbaar hebben na de sluitingsdatum. Informeer altijd naar de mogelijkheden, ook als de inschrijvingstermijn eigenlijk reeds verlopen is: 070-342 4900.

Interesseformulier opleiding/congres

Wil je op de hoogte gehouden worden over deze opleiding of bijeenkomst. Vul dan hieronder je e-mailadres in. We informeren je zodra er aanvullende informatie bekend is.

Terug naar het overzicht

Download PDF