Auditen van risicomanagement

Van auditors wordt verwacht dat ze hun (departements)leiding op een stimulerende wijze kunnen adviseren over het implementeren en functioneren van het (integrale) risicomanagement in hun organisatie en dat zij de gehanteerde systemen kunnen auditen. Deze opleiding wijst je daarbij de weg.

Voor
Senior auditors en auditmanagers die risicomanagementsystemen auditen of adviseren over risicomanagement. Richtlijn: S10-S15.

Daarom deze opleiding
Van auditors wordt verwacht dat ze op strategisch niveau kunnen adviseren over risicomanagement en de doorvertaling daarvan naar onderliggende lagen in de organisatie en dat zij dit integrale risicomanagement in verschillende groeistadia van het risicomanagement kunnen auditen. Maar hoe doe je dat? Deze opleiding kijkt verder dan de gebruikelijke modellen en biedt een ruime blik in de wereld van risicomanagement en managementcontrol binnen de Rijksoverheid. Een aanrader voor de auditor die toegevoegde waarde wil leveren voor het management.

Hiermee kom je terug
Je leert wat de strategische vraagstukken op het gebied van risicomanagement zijn, hoe risicomanagement in de verschillende lagen van het managementcontrolsysteem is ingebouwd, wat de ontwikkelfasen van risicomanagement zijn en hoe je risicomanagement op een effectieve wijze kunt auditen.

Na afloop kun je:
  • de kernbegrippen 'risicomanagement' en 'risicomanagementsystemen' hanteren op operationeel, tactisch en strategisch niveau
  • aangeven welke plaats risicomanagement inneemt binnen de organisaties van de Rijksoverheid
  • het risicoanalysemodel van de Rijksoverheid (COSO ERMF en Internal Control) toepassen
  • de ontwikkelingsfases van risicomanagement onderscheiden
  • aangeven wat de positie, rol en reikwijdte is die de auditfunctie kan innemen bij verschillende ontwikkelingsfases van het risicomanagement
  • de positie van de auditfunctie binnen de ‘three lines of defense’ duiden
  • inhoud geven aan audits van risicomanagementsystemen

Zo pakken we het aan
Ervaren docenten verzorgen theoretische en praktische inleidingen, afgewisseld met oefeningen, opdrachten en discussie. Dankzij de aansprekende casussen staat de praktische toepassing in je werk als auditor centraal in deze opleiding.

Interesseformulier opleiding/congres

Wil je op de hoogte gehouden worden over deze opleiding of bijeenkomst. Vul dan hieronder je e-mailadres in. We informeren je zodra er aanvullende informatie bekend is.

Terug naar het overzicht

Download PDF