De overheid als aandeelhouder

De opleiding Economie van de publieke belangen wordt ook dit jaar afgesloten met een congres dat ook voor niet-deelnemers toegankelijk is. Dit congres is gewijd aan de vraag wanneer de overheid bij het realiseren van publieke belangen er verstandig aan doet om niet alleen gebruik te maken van wet- en regelgeving, maar ook van aandeelhouderschap. Een interessante casus in dit verband is bijvoorbeeld de recente deelname van de staat in de holding Air France-KLM. Een andere interessante casus betreft de energietransitie, dat is de geleidelijke overgang naar een duurzame energievoorziening. In dit verband rijst de vraag of de overheid bij het realiseren van de energietransitie behalve van wet- en regelgeving ook baat kan hebben bij aandeelhouderschap in (energie)bedrijven.

Drie sprekers laten tijdens het congres hun licht schijnen over de geschetste problematiek. Arnoud Boot (hoogleraar ondernemingsfinanciering en financiële markten, Universiteit van Amsterdam) doet uit de doeken hoe hij als wetenschapper tegen deze problematiek aankijkt. Edward Droste (expert regulatory affairs bij netbeheerder Stedin) schenkt aandacht aan de casus van de energietransitie. Helmer Vossers (directeur Financieringen, Ministerie van Financiën) gaat in op het in Nederland gevoerde beleid. Zijn directie is verantwoordelijk voor staatsdeelnames. 

De inleidingen worden gevolgd door een forumdiscussie onder leiding van middagvoorzitter Joost van der Vleuten (senior beleidsmedewerker op het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat). In het forum neemt, naast de drie inleiders, ook Paul de Bijl (Radicand Economics en docent van de opleiding Economie van de publieke belangen) plaats. Tijdens de forumdiscussie gaan de leden van het forum met elkaar en met de zaal in debat.

 

Programma
14:00 uur Inloop en registratie
14:30 uur Opening door Joost van der Vleuten (EZK)
14:40 uur Arnoud Boot (UvA)
15:00 uur Edward Droste (Stedin)
15:20 uur Helmer Vossers (Financiën)
15:40 uur Forumdiscussie
16:30 uur Afsluitend drankje en hapje

 

Aan deelname aan dit congres zijn geen kosten verbonden.

Uitvoeringsdata

  • vr 11 okt

*De sluitingstermijn voor inschrijving bedraagt 20 werkdagen voor de start van een opleiding en 5 werkdagen voor de start van een congres en is een richtlijn. Een opleiding kan vol zijn ruim voor de sluitingsdatum of nog plaatsen beschikbaar hebben na de sluitingsdatum. Informeer altijd naar de mogelijkheden, ook als de inschrijvingstermijn eigenlijk reeds verlopen is: 070-342 4900.

Terug naar het overzicht