Zeer geslaagde online masterclass voor auditors in de publieke sector.

Op de eerste ochtend ging de door minister Hoekstra aangestelde kwartiermaker Toekomst Accountancysector Chris Fonteijn in gesprek met de deelnemers over de toekomst van de accountancysector en welke verbetermaatregelen voor wettelijke controles ook van toepassing zijn op de publieke auditor. Het omgaan met tegenspraak, ‘audit quality indicators’ en het joint audit model waarbij elkaar beter maken centraal staat met als gevolg een betere kwaliteit. Dank ook aan Jan Jaap Boontjes die namens de kwartiermakers deze kennissessie mede met ons heeft voorbereid.

De middag stond in het teken van regels maken in een toenemende complexe samenleving. Martin de Bree en Martin Dees gingen op interactieve wijze in op waarom de overheid met wetgeving niet altijd haar doel bereikt en dat hierbij zelfs onvoorziene en ongewenste bijeffecten kunnen optreden. Vragen en stellingen hierover bespraken de deelnemers in deelsessies waarna plenair terugkoppeling plaatsvond.

Donderdag 1 april was het onderwerp: Integrated thinking. Hoe verander je het denken binnen een organisatie zodanig dat niet alleen wordt gekeken naar de financiële component bij beslissingen? Brigitte de Graaff zocht samen met de deelnemers naar antwoord op deze vraag en legde tevens de relatie met hierover rapporteren (integrated reporting).

De middag werd afgesloten door Roos Kalker van de Auditdienst Rijk met een sessie over gemeenschappelijke ongeschreven regels bij de Rijksoverheid. Op basis van de uitkomsten van een meta-analyse werd het gesprek gevoerd over van welke ongeschreven regels wij last hebben? Aan welke ongeschreven regels dragen wij (onbewust) bij? En welke ongeschreven regels zouden wij kunnen veranderen? Een zeer interessante afsluiting van deze masterclass!

AfbeeldingenTerug naar het overzicht