Inkoopcafé: de invloed van COVID-19 op de toekomst op de inkoopkolom

Na het succes van het eerste inkoopcafé, was het donderdag 21 januari alweer tijd voor het tweede (digitale) inkoopcafé! In het vorige inkoopcafé werd het duidelijk dat de inkoopvraagstelling moest veranderen door COVID-19. Maar hoe doe je dit dan? Danielle Overweg en Erik Rijntjes namen de inkooptrainees mee in hun praktijk en gingen het gesprek en discussie met ze aan.

 

De bom
Door de situatie die COVID-19 heeft gecreëerd, is er een bom gevallen in onder andere het facilitaire werkveld. Deze inslag heeft daarmee ook een grote impact op het gehele inkoopproces. Tenderstrategieën die voorheen werkten volstaan nu niet meer, contractvoorwaarden sluiten niet meer goed aan en vertrouwde modellen zijn niet flexibel genoeg. Een duidelijke boodschap die door Danielle werd gebracht, met daarbij de oproep om het inkoopproces te herzien aan de hand van de nieuwe realiteit.

 

Erik nam de groep vervolgens mee in wat deze bom voor een impact heeft op de koffiebranche, met de daarbij behorende gevolgen en uitdagingen. Erik gaf een inkijk in wat deze impact op de contracten is en wat dit onder andere betekent voor de afname en het ingezette personeel. Daarna ging hij verder in op de lastige situatie met bestaande en ook toekomstige contracten, waarbij het voor de markt en het Rijk een uitdaging is om hier een goede oplossing in te vinden.

 

In gesprek
Met dit vraagstuk werden de trainees vervolgens aan het werk gezet: Hoe ziet het post-covid contract eruit? De groep ging eerst in kleinere groepjes uiteen om dit vraagstuk te bespreken, om het daarna in een korte pitch terug te koppelen in de gehele groep. Hier kwamen mooie en interessante inzichten uit, waar de trainees en de gastsprekers nog even over door discussieerden.

 

Al met al weer een geslaagd inkoopcafé, waarin voor beide kanten nieuwe inzichten zijn gekomen. Dit smaakt zeker naar meer, zowel de inhoudelijke discussie als het nu nog digitale café. Speciale dank voor Erik en Danielle voor de tijd en aanwezigheid!

AfbeeldingenTerug naar het overzicht