Johannes Hiemstra verkozen tot meest impactvolle inkoopdocent van 2024
Publicatiedatum 03-10-2024, 12:50
Johannes Hiemstra, senior inkoper bij de Rijksinkoopsamenwerking (RIS), is door de Rijksacademie verkozen tot ‘meest impactvolle inkoopdocent van 2024’. Deze erkenning kwam voor Johannes als een aangename verrassing. "Het was echt een verrassing toen de collega's van de Rijksacademie voor de deur stonden. Ik had niet verwacht dat het over mij ging," vertelt Johannes.
Met ruim drie jaar ervaring als docent aan de Rijksacademie, en een achtergrond als publieke inkoper, heeft Johannes een waardevolle bijdrage geleverd aan de professionalisering van het inkoopvak binnen de overheid. Zijn carrière begon bij Rijkswaterstaat, waar hij direct vanuit de schoolbanken aan de slag ging als inkoper in de bouwsector. Vervolgens heeft hij als consultant in zowel binnen- als buitenland gewerkt, zowel in de bouw als ook in facilitaire en IT-projecten. "Het inkoopvak in Nederland is behoorlijk ver ontwikkeld. Hierdoor kon ik in andere landen veel van mijn kennis kwijt," legt hij uit.
Maatschappelijke impact en verduurzaming als drijfveren
Hoewel Johannes als consultant veel succes kende, groeide bij hem de wens om meer maatschappelijke impact te maken. De coronapandemie bracht een keerpunt in zijn carrière. "Ik wilde al langer iets doen met verduurzaming, maar als consultant was dat moeilijk, omdat je vaak aan vastomlijnde klussen werkt," zegt hij. Toen de kans voorbij kwam om bij de Rijksinkoopsamenwerking aan de slag te gaan, greep Johannes deze met beide handen aan. In zijn huidige rol werkt hij niet alleen aan inkopen voor de overheid, maar is hij ook kennisambassadeur voor maatschappelijk verantwoord opdrachtgeven en inkopen geweest. Deze functie stelt hem in staat om bij te dragen aan belangrijke ontwikkelingen zoals verduurzaming en maatschappelijke betrokkenheid. "Onze rol als overheid is om een voorbeeld te stellen. We zijn een rijk land en het is belangrijk dat we bewust omgaan met de impact die we hebben op mens en milieu," vertelt Johannes.
Een van de projecten waar hij momenteel aan werkt, is de inkoop van grafische dienstverlening voor de rijksoverheid. Dit omvat het drukken van boeken, flyers, brochures en brieven, dit alles heeft een aanzienlijke impact op het milieu. "We proberen inzichtelijk te maken welke impact een bepaalde bestelling heeft en welke (duurzamere) keuzes mogelijk zijn," aldus Johannes.
De kracht van goede inkoopadviseurs
Volgens Johannes is een van de sleutels tot succesvolle inkoop het hebben van goed opgeleide en ervaren inkoopadviseurs en contractmanagers. “Inkoop is een ervaringsvak,” legt hij uit. “Je moet vlieguren maken en je kennis blijven verbreden door opleidingen te volgen. Vooral omdat het vakgebied voortdurend verandert, bijvoorbeeld door de toenemende focus op verduurzaming.” Hij benadrukt dat het essentieel is om nieuwsgierig te blijven en bereid te zijn om van elkaar te leren, zeker in een vak dat steeds complexer wordt.
Lesgeven met passie en plezier
Naast zijn werk als senior inkoper, vindt Johannes veel voldoening in het lesgeven bij de Rijksacademie. "Ik vind het een eer om te mogen doen," vertelt hij enthousiast. Voor Johannes draait het geven van een succesvolle les niet alleen om kennisoverdracht, maar ook om interactie en het stimuleren van nieuwsgierigheid bij zijn deelnemers. "Het mooiste is wanneer ik zie dat ik een zaadje heb geplant en dat iemand vanuit eigen interesse de kennis oppakt en ermee aan de slag gaat."
Hij gelooft sterk in het belang van persoonlijke ontwikkeling en moedigt zijn deelnemers aan om actief betrokken te zijn tijdens hun opleiding. "Wees nieuwsgierig! Het succes van je opleiding hangt af van jezelf, van het durven stellen van vragen en het durven maken van fouten. Het gaat erom dat je leert van elkaar," benadrukt Johannes.
Inkopen met impact
Johannes is een groot voorstander van ‘inkopen met impact’. Dit betekent volgens hem meer dan alleen het naleven van de regels en procedures. Het gaat erom dat je bewust bent van de waarde die je kunt toevoegen, zowel voor de klant als voor de maatschappij. "Inkopen met aandacht voor mens en milieu, dat is waar het om draait," legt hij uit. "Het gaat niet alleen om het product zelf, maar ook om de impact die de inkoopbeslissingen hebben op de omgeving en de toekomst."
Met zijn passie voor verduurzaming, maatschappelijke verantwoordelijkheid en het verbeteren van het inkoopvak, is Johannes Hiemstra een voorbeeld voor zijn deelnemers en collega's. Zijn verkiezing tot meest impactvolle inkoopdocent van 2024 is dan ook meer dan verdiend. Hij hoopt dan ook dat hij de deelnemers kan inspireren om met dezelfde nieuwsgierigheid en toewijding het inkoopvak uit te voeren en écht impact te maken.