Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Hoofd Rijksacademie Corina den Broeder: bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van de Rijksambtenaar. Vooral nu.

De Rijksacademie draagt al bijna 20 jaar bij aan de persoonlijke ontwikkeling van rijksambtenaren. Maar waarom eigenlijk?  We vragen het Corina den Broeder, hoofd Rijksacademie. We blikken terug op een turbulent jaar, maar we kijken ook vooruit naar het academisch jaar 2022/2023 dat in september weer van start is gegaan.

Corina, jij als hoofd van de academie volgt natuurlijk de behoeftes van onze collega’s binnen het Rijk. Hoe heb jij die behoeftes zien veranderen de afgelopen jaren?

"Als ambtenaar wordt er nogal wat van je gevraagd: een goed werkend moreel kompas, tegenspraak - maar liefst wel loyaal – wat soms doet denken aan een berg op fietsen met de handrem erop. Gedegen politieke advisering, ook als de besluitvormingsmomenten elkaar sneller dan ooit opvolgen, en daarbij zorgen dat beleid uitvoerbaar is. Je werkkamer verruilen voor contact met de burger en dat liefst ook nog deels hybride vanuit je eigen huis of studentenkamer”.

Het werk wordt dus steeds complexer en uitdagender, maar hoe blijf je als ambtenaar dan scherp? Hoe zorg je er voor dat je deze uitdagingen aan kunt?

“Ik zie dat in het werk wat we doen als academie echt als de kern. Bij de Rijksacademie gaat daarom naast kennis en vaardigheden ook over: ‘hoe blijf ik mezelf’. Als ambtenaar ben je soms maar een radar in een groot geheel, maar je hebt een brede blik. Je kijkt verder dan je departement of organisatie. Je kijkt ook naar de samenleving waarin je opereert. Het blijft voor jou als ambtenaar dan ook essentieel om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen in het vakgebied, je vaardigheden verder te ontwikkelen om met vertrouwen je werk te doen en om collega’s te ontmoeten en te discussiëren over problemen waar je tegenaan loopt. Ik zie dit dan ook terug in onze opleidingen, maar ook bij onze trainees. Rijkstrainees, Financialtrainees, Inkooptrainees; elke trainee komt binnen met een goede maatschappelijke motivatie en vertrekt met het zelfvertrouwen om het verschil te maken”.

Hoe heb jij het vorige academische jaar beleefd? Wat sprong er voor jou uit?

“Afgelopen jaar hebben we grote investeringen gedaan in schermen, camera’s en geluid in ons pand, om ervoor te zorgen dat er altijd een goede opleiding klaarstaat, ongeacht de omstandigheden. Met Breinvoer van onze cateraar Eet en Beleef en onze opgeknapte tuin (voor een ‘garden leave’ tussen de bedrijven door) zijn we weer helemaal klaar voor het nieuwe seizoen. Een hoogtepunt om niet te vergeten was het afscheidssymposium van Jan Donders, waar Nout Wellink een heldere analyse gaf over het begrotingsbeleid in een monetaire unie. En waar we Jan toezongen om zijn pensioen in te luiden. Tegelijk is er ook veel om ons zorgen over te maken. Sinds februari zie ik, elke dag als ik door de Zeestraat fiets, rijen vluchtelingen bij de Oekraïense ambassade staan. Daarom hebben wij ook gekeken waar we samen met onze cateraar, beveiliging en onze buurman ‘Beeld en Geluid’ praktische hulp konden bieden aan deze mensen. Deze onderwerpen zoals vluchtelingen, jeugdzorg, klimaat en armoede in eigen land maken ons ongerust, maar worden daarom ook in onze opleidingen verwerkt en besproken door de brede en praktijkgerichte blik”.
 

Waar komt de focus in de opleidingen op te liggen komend jaar?

“Onze opleidingen in dit nieuwe academische jaar 2022/2023 zijn gericht op een brede blik en verdieping. Basiskennis bieden we veel via e-learnings aan. Vaardigheden, vooral de vaardigheid om jezelf te blijven, zijn steeds beter in onze opleidingen verweven. In het nieuwe rijkstraineeprogramma bijvoorbeeld, dat samen met BZK en vele anderen partners is ontworpen, loopt deze ambtelijke professionaliteit als rode draad. Maar we zijn ook bezig om komend jaar nieuwe samenwerkingen aan te gaan met interessante kennispartners, zoals het CBS. Verder hebben we dit jaar weer mooie congressen klaar staan, te starten met het congres Miljoenennota 2023 op 29 september.”

Wat staat er klaar voor het komende jaar?

“Het komende jaar hebben we natuurlijk een volledig aanbod voor onze deelnemers klaarstaan, ook met buitenlandse deelnemers uit de MENA- of Oost-Europese landen. Daarnaast merken we ook dat we sommige opleidingen nog vaker moeten gaan geven, zoals onze VOFHA. Dat komt, denk ik, ook door de krappe arbeidsmarkt en de snelle doorstroom van ambtenaren naar posities buiten de Rijksoverheid. Met onze activiteiten zullen we daarom een verdere bijdrage leveren aan behoud van personeel binnen de Rijksoverheid. Daarom moeten we in de opleidingen nog meer de ambtelijke professionaliteit en het netwerken centraal zetten.”

Waar wil je mee afsluiten?

“Lieve deelnemers en docenten: Je bent meer dan welkom op de Rijksacademie om zo met zelfvertrouwen aan de slag te gaan met de uitdagingen in je werk.”

Tot ziens op de Zeestraat!

Bekijk ons volledige opleidingsaanbod voor het academische jaar ‘22/’23. Of mocht je je vakkennis willen delen en docent willen worden? Neem dan contact met ons op via rijksacademie@minfin.nl

Beeld: Rijksacademie
Corina den Broeder Hoofd Rijksacademie voor Financien, Economie en Bedrijfsvoering

Deel deze pagina