Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Rijksacademie en het buitenland

De Rijksacademie verzorgt niet alleen opleidingen en congressen voor Nederlandse rijksambtenaren, maar ook voor buitenlandse ambtenaren.

Nederland als Actieve Speler in Technische Assistentie

Nederland speelt een prominente rol op het gebied van technische assistentie en samenwerking, waarbij kennis en ervaringen worden gedeeld met collega's zowel binnen als buiten de landsgrenzen. Dit vindt deels plaats aan de Rijksacademie, maar veelal ook internationaal. In vergelijking met andere landen onderscheidt Nederland zich door de gedecentraliseerde financiële functie, ruime ervaring met programmabegrotingen, en onafhankelijke instituten zoals het Centraal Planbureau.

Internationaal Engagement

Nederland is actief in diverse internationale instellingen, waaronder de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). In de bestuursraden van deze organisaties vertegenwoordigt Nederland, in het geval van het IMF samen met België, de belangen van een groep landen, de zogenoemde kiesgroeplanden. Deze groep bestaat voornamelijk uit landen in Oost- en Zuidoost-Europa. Nederland beschouwt het verlenen van technische assistentie aan deze landen als een belangrijke taak.

Rol van de Rijksacademie

De Rijksacademie speelt een cruciale rol in deze internationale samenwerking door jaarlijks een Summer Course Public Finance Management aan te bieden voor deelnemers uit de kiesgroeplanden. Wanneer een specifiek land binnen deze groep een vraag heeft, wordt deze beantwoord door de meest deskundige Nederlandse experts op het desbetreffende gebied. Zo hebben Nederlandse experts bijvoorbeeld meegewerkt aan de herziening van de Macedonische Budgetwet op verzoek van Macedonië. Dit illustreert de adviserende rol die Nederland vervult, maar ook de bijdrage die het levert aan hervormingsprocessen in deze landen.

Wederzijds Leren en Begrip

De interactie met andere landen biedt ook voordelen voor de Nederlandse experts. Het uitleggen van de Nederlandse praktijk en de achterliggende redenen helpt niet alleen bij het overbrengen van kennis, maar vergroot ook het inzicht in de financiële uitdagingen waarmee de kiesgroeplanden te maken hebben. Dit wederzijds begrip is essentieel om deze landen effectief te kunnen vertegenwoordigen.

Samenwerking Binnen de EU

Als lid van de Europese Unie werkt Nederland ook nauw samen met andere lidstaten, kandidaatlidstaten, potentiële kandidaat-lidstaten en de zogenoemde nabuurschapslanden van de EU. Een voorbeeld hiervan is de Public Finance training, die gericht is op het ondersteunen van democratisering in de Arabische regio, waarbij transparant en verantwoord begroten centraal staan.

Activiteiten in Landen met Historische Banden

Naast activiteiten in Europa en de Arabische regio is de Rijksacademie ook actief in landen waarmee Nederland historische banden heeft. Zo werden in het recente verleden studiebezoeken georganiseerd voor het Indonesische Ministerie van Financiën en werd een opleidingsprogramma opgezet in de Antilliaanse landen van het Koninkrijk.

Coördinatie en Uitvoering door het Ministerie van Financiën

De werkzaamheden van de Rijksacademie in het buitenland worden meestal uitgevoerd in opdracht van de directie Buitenlandse Financiële Betrekkingen van het Ministerie van Financiën. Deze directie is primair verantwoordelijk voor de technische assistentie aan de kiesgroeplanden. Deze buitenlandse activiteiten vormen een natuurlijk verlengstuk van de binnenlandse activiteiten van de Rijksacademie en verrijken het doceren door het interculturele aspect.

Meer Informatie

Ben je geïnteresseerd in het doceren in het buitenland of wil je meer weten? Bezoek dan de website van de Rijksacademie: www.nationalacademy.nl.

Deel deze pagina