Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Beleidscontrol

Klassikale training
7 dagen
€ 4.995,00
rijksacademie@minfin.nl

Beschrijving

Welk beleidsdoel wil je bereiken? Welke instrumenten zet je daarvoor in? Hoe bepaal je of je op koers ligt? Welke mogelijkheden heb je om bij te sturen? Vragen die continu een rol spelen in de opdracht van de publieke sector om de maatschappelijk toegevoegde waarde te vergroten. De beleidscontroller speelt een essentiële rol bij het sturen op beleidsresultaten en de ingezette middelen. 

 

Beleidscontrol is, vanuit de bedoeling van de organisatie, het management adviseren over het vertalen van politieke prioriteiten naar beleidsplannen. De beleidscontroller toetst op basis van de doeltreffendheid, doelmatigheid, financiële en organisatorische inpasbaarheid, uitvoerbaarheid, rechtmatigheid, monitoring van de voortgang en verantwoording van de realisatie van de beleidsdoelen. Op basis hiervan adviseert de beleidscontroller over de optimale inzet van het beleidsinstrumentarium.

Tijdens de opleiding Beleidscontrol leer je om het complete speelveld in je functie als beleidscontroller te overzien. Wat is doeltreffend, doelmatig en uitvoerbaar beleid en wat draagt hieraan bij? Hoe kijk je daarnaast verder dan alleen naar effectiviteit en efficiëntie? Hoe spelen publieke waarden en de maatschappelijke impact hierin een rol? Hoe pak je je rol in het politiek-bestuurlijke besluitvormingsproces en hoe creëer je daarin draagvlak voor jouw adviezen?

Is jouw organisatie aangesloten bij Leer-RijkMeld je dan aan via Leer-Rijk. Ben je werkzaam bij de Belastingdienst, Douane of Toeslagen? Meld je dan aan via Mijn Leeromgeving (MLO).
 

Voor
Deelnemers zijn werkzaam als beleidscontroller. Je bent beginnend of al meer ervaren in het vakgebied en wil leren op welke wijze je beleid in den brede kan sturen en beheersen (S11-S14).

 

Docenten
De opleiding wordt verzorgd door docenten en specialisten van binnen en buiten de Rijksoverheid. Zowel academische inzichten als praktische toepassingen en dilemma’s uit de beleidspraktijk komen aan de orde. 

 

  Na het afronden van de opleiding:

·         weet je wat beleidscontrol is en hoe je rol zich verhoudt ten opzichte van financial control

·         ben je je bewust van de verwachtingen en dilemma’s van jouw rol en functie als beleidscontroller

·         heb je inzicht in je invloed op het verbeteren van de kwaliteit, doelmatig-, doeltreffend- en uitvoerbaarheid van beleid

·         heb je inzicht in je invloed op het inzetten van financiële beleidsinstrumenten

·         heb je inzicht in je invloed op het besluitvormingsproces rond de grote beleids- en investeringsbeslissingen waarbij jij bent betrokken

·         kun je de best passende methode kiezen om beleid te evalueren en monitoren in elke fase van de beleidscyclus

·         kun je de techniek van performance based budgeting toepassen in een praktijkcasus

·         heb je inspiratie gehaald uit de manier waarop in andere organisatie beleidscontrol is ingericht en werkt

·         heb je de volwassenheid van beleidscontrol in je eigen praktijk geanalyseerd en heb je inzicht in hoe beleidscontrol verder te professionaliseren

 

Zo pakken we het aan
De opleiding bestaat uit 6 opleidingsdagen verspreid over ongeveer 14 weken. De lesdagen zijn van 9.30 tot 16.30 uur en vinden plaats bij de Rijksacademie in Den Haag. Naast het volgen van de lesdagen vraagt de opleiding ook ongeveer 12 uur voorbereiding en zelfstudie.

 

De volgende onderwerpen komen aan de orde:

1.    Beleidscontrol
Wat is het doel en de definitie van beleidscontrol? Hoe verhoudt de beleidscyclus zich tot de begrotingscyclus? Wat beïnvloedt de kwaliteit en uitvoerbaarheid van beleid? 
Welke rol heeft de beleidscontroller? Welke dilemma’s in rolopvatting en verwachtingen van beleidscontrol kunnen er binnen de organisatie zijn en hoe ga jij daar professioneel mee om? Welke financiële beleidsinstrumenten kan je op welke wijze hierbij inzetten?

2.    Invloed in de besluitvorming
Hoe werkt het politiek-bestuurlijke besluitvormingsproces? Hoe houd je grip op stakeholders en belangen en creëer je draagvlak voor je adviezen? Hoe ga je om met de ethische complexiteit in je werkomgeving?

3.    Monitoren en evalueren
Wat is het doel van monitoren en evalueren? In welke fasen van de beleidscyclus kun je dit toepassen? Hoe stel je een goede evaluatievraag, kies je de best passende evaluatiemethode en hoe interpreteer je de uitkomsten?

4.    Performance based budgeting
Wat is performance based budgeting en de toepassing, dilemma’s en perspectieven hiervan? Wat is het verschil met zero based budgeting? Hoe kun je deze budgetteringstechniek toepassen in een praktijkcasus?

5.    Verbindend adviseren
Wat is nodig om je dé vertrouwde adviseur in de organisatie te maken? Leer verbindend te luisteren en communiceren met duidelijke stappen om vanuit de onderliggende behoefte jezelf kritiekloos en empathisch te uiten.

6.    Beleidscontrol in de praktijk
Vanuit verschillende overheidsorganisaties worden praktijkcases gepresenteerd. Wat kun je daaruit leren en welke inspiratie haal je hieruit voor je eigen organisatie?

Aan de start van de opleiding heb je de opdracht gekregen om beleidscontrol in je eigen praktijk te analyseren. Aan het einde van de opleiding kan je de vragen die je vanuit de praktijk hebt, aan de inspirerende praktijksprekers voorleggen.

 

Uitvoeringsdata

·         5 en 19 september, 10 en 31 oktober, 18 november en 5 december 2024.

 

Inschrijfvoorwaarden 
De sluitingstermijn voor inschrijving bedraagt 20 werkdagen voor de start van een opleiding en 5 werkdagen voor de start van een congres en is een richtlijn. Een opleiding kan vol zijn ruim voor de sluitingsdatum of nog plaatsen beschikbaar hebben na de sluitingsdatum. Informeer altijd naar de mogelijkheden, ook als de termijn eigenlijk al verlopen is. 

Ben je werkzaam bij de Belastingdienst? Meld je dan aan via Digitale Belastingdienst Academie. Is jouw organisatie aangesloten bij een leerportaal/Leer-Rijk? Meld je dan aan via het portaal van jouw organisatie. De inschrijving is pas definitief na bevestiging voor deelname door de Rijksacademie. Kijk hier voor de volledige inschrijvings- en annuleringsvoorwaarden. Voor vragen bel 088-442 9900.