Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Hoe werkt de arbeidsmarkt?

Klassikale training
5 dagen
€ 2.750,00
rijksacademie@minfin.nl

Beschrijving

Wil je op een kritische manier kunnen deelnemen aan discussies over het arbeidsmarktbeleid? Wil je weten hoe de arbeidsmarkt functioneert? Meld je dan aan voor deze opleiding. Vertrekpunt is de economische theorie, maar deze is niet onverkort toepasbaar op de arbeidsmarkt. De arbeidsmarkt wordt namelijk gekenmerkt door een veelheid aan informatieproblemen en fricties die het lastig maken om te spreken van ‘marktwerking’. Centraal in deze opleiding staat wat arbeidsmarktbeleid (niet) kan doen voor het zo goed mogelijk functioneren van de arbeidsmarkt en welke actoren (inclusief overheid en sociale partners) daarbij een rol kunnen spelen.

 

Is jouw organisatie aangesloten bij Leer-RijkMeld je dan aan via Leer-Rijk. Ben je werkzaam bij de Belastingdienst, Douane of Toeslagen? Meld je dan aan via Mijn Leeromgeving (MLO).

 

Voor

Beleidsmedewerkers die hun kennis van de economie van de arbeidsmarkt willen vergroten of opfrissen. Het is handig als je al wat economische basiskennis hebt, maar dat is niet noodzakelijk.
 

Daarom deze opleiding

Deze uitgebreide inleiding in de arbeidsmarkttheorie stelt je in staat om mee te praten over verschillende vraagstukken van het arbeidsmarktbeleid. Alle belangrijke onderwerpen van het vakgebied komen aan bod. Er is veel aandacht voor de actualiteit. De opleiding wordt verzorgd door docenten, afkomstig van universiteiten, TNO, CPB en Rijksoverheid. 

Over uiteenlopende vraagstukken met betrekking tot arbeidsmarkt en sociale zekerheid heb je na deze opleiding een duidelijk beargumenteerde mening.

 

Hiermee kom je terug

Je hebt kennisgemaakt met uiteenlopende onderwerpen uit de arbeidsmarkttheorie en je bent op de hoogte van recente ontwikkelingen met betrekking tot het arbeidsmarktbeleid en het arbeidsmarktonderzoek.

De tien dagdelen (vijf dagen) staan in het teken van de volgende onderwerpen:

  • economie van de arbeidsmarkt, arbeidsmarkt als complex systeem
  • een sociologische kijk op de arbeidsmarkt/discriminatie
  • arbeidsverhoudingen, sociale partners/de polder
  • inclusieve arbeidsmarkt, inclusief werkgeversgedrag
  • technologie en arbeidsmarkt, innovatie, arbeidsvraag
  • evaluatieonderzoek en de rol van prikkels bij het arbeidsaanbod
  • duurzame inzetbaarheid
  • CPB-model MICSIM voor de arbeidsmarkt
  • afsluiting en- samenvatting, arbeidsmarktbeleid

Zo pakken we het aan

Deze vijfdaagse opleiding vindt fysiek plaats op de Rijksacademie voor Financiën, Economie en Bedrijfsvoering in Den Haag, verspreid over 5 weken. Op ieder dagdeel staat een thematische sessie over een specifiek onderwerp centraal. Afhankelijk van de actualiteit kan er afgeweken worden van de bovenstaande lijst met onderwerpen.

Uitvoeringsdata

  • 2025 n.t.b

*De sluitingstermijn voor inschrijving bedraagt 20 werkdagen voor de start van een opleiding en 5 werkdagen voor de start van een congres en is een richtlijn. Een opleiding kan vol zijn ruim voor de sluitingsdatum of nog plaatsen beschikbaar hebben na de sluitingsdatum. Informeer altijd naar de mogelijkheden, ook als de inschrijvingstermijn eigenlijk reeds verlopen is: 088-442 9900.