Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

IThiek: IT en Ethiek

Klassikale training
1 dag
€ 920,00
rijksacademie@minfin.nl

Beschrijving

Experts nemen je aan de hand van praktische voorbeelden mee in de wereld van ethische dilemma’s. Het doel van deze opleiding is om jou bewuster te maken van de keuzes die wij als ambtenaren maken en welke ethische vraagstukken hierachter schuilgaan. Het is belangrijk dat ethische aspecten bij de menselijke besluitvorming goed en bewust worden meegenomen. Daarnaast worden tijdens de opleiding de risico’s en kansen van technologische vooruitgang, zoals robotica en kunstmatige intelligentie geanalyseerd en is er ruimte voor discussie hierover.

Is jouw organisatie aangesloten bij Leer-RijkMeld je dan aan via Leer-Rijk. Ben je werkzaam bij de Belastingdienst, Douane of Toeslagen? Meld je dan aan via Mijn Leeromgeving (MLO).

Voor

Medewerkers die te maken hebben met ICT-vraagstukken of vraagstukken en projecten met een datacomponent, zoals bijvoorbeeld persoonsgegevens, tijdens adviestrajecten, onderzoektrajecten, toezichtwerkzaamheden, beleidsvorming en besluitvorming. Dit kan in verschillende rollen zijn: (senior) beleidsmedewerker, (senior) adviseur bedrijfsvoering, (senior) adviseur, (senior) wetenschappelijk medewerker, (senior) inspecteur, projectleider, programmamanager en lijnmanager. Richtlijn: S11 - S15.

Daarom deze opleiding

Na afloop van deze opleiding ben je bekend met de juiste tools om bewuster om te kunnen gaan met ethische vraagstukken. Sessies met verschillende werkvormen waarin interactie centraal staat. De opleiders hebben een verschillende achtergrond. Er komen experts aan het woord vanuit de Rijksoverheid, de Utrecht Data School (Universiteit Utrecht) en de Radboud Universiteit Nijmegen.

Hiermee kom je terug

De opleiding behandelt in een kort tijdsbestek de belangrijkste ethische dilemma’s die spelen bij kunstmatige intelligentie, robotisering, privacy, security en data. Na het afronden van de opleiding:

  • ben je je bewust van de verschillende ethische dilemma’s die spelen in de wereld van IT en Rijksoverheid
  • weet je wat de belangrijkste ethische vraagstukken zijn bij projecten en opdrachten met een datacomponent
  • weet je waar je verdiepende literatuur over dit onderwerp kunt vinden en welke bronnen je over dit onderwerp kunt raadplegen
  • kom je erachter wanneer het verstandig is om een expert in te schakelen als er ethische kwesties spelen
  • leer je beter te beredeneren waarom je bepaalde keuzes maakt bij het optreden van een ethisch dilemma dankzij kennis van filosofische stromingen.

Zo pakken we het aan

De ochtend bestaat uit een introductie in ethiek en een bespreking van de laatste ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie en robotisering aan de hand van praktijkcases. In de middag ga je aan de slag met de ethische data-assistent (DEDA) om ethische dilemma’s te tackelen bij projecten en opdrachten met veel gevoelige data. Daarna pas je de nieuw geleerde informatie toe in een simulatiespel waarbij je ethische keuzes moet maken op het gebied van privacy en security.
 

Uitvoeringsdata in 2024 

  • donderdag 24 oktober 2024 

 

Inschrijfvoorwaarden 

De sluitingstermijn voor inschrijving bedraagt 20 werkdagen voor de start van een opleiding en 5 werkdagen voor de start van een congres en is een richtlijn. Een opleiding kan vol zijn ruim voor de sluitingsdatum of nog plaatsen beschikbaar hebben na de sluitingsdatum. Informeer altijd naar de mogelijkheden, ook als de termijn eigenlijk al verlopen is. 

Ben je werkzaam bij de Belastingdienst, Douane of Toeslagen? Meld je dan aan via Mijn Leeromgeving (MLO). Is jouw organisatie aangesloten bij een leerportaal/Leer-Rijk? Meld je dan aan via het portaal van jouw organisatie. De inschrijving is pas definitief na bevestiging van deelname door de Rijksacademie. Kijk hier voor de volledige inschrijvings- en annuleringsvoorwaarden. Voor vragen bel 088-442 9900.

Opleidingsdata

DatumBeschikbare plekkenInschrijven
24-10-20241Inschrijven