Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Essentieprogramma

Klassikale training
2 dagen
€ 1.270,00
rijksacademie@minfin.nl

Beschrijving

Ben je net gestart bij de Rijksoverheid en wil je wegwijs worden binnen deze complexe organisatie? Zeggen begrippen als de democratische rechtstaat, de begrotingscyclus, WOB-verzoeken en ministeriële verantwoordelijkheid jou nog niet zoveel? Wil je ontdekken wat jouw rol als ambtenaar inhoudt en hierover sparren met collega’s uit andere werkvelden? Het Essentieprogramma geeft jou de basis voor een succesvolle start binnen de Rijksoverheid. In twee dagen nemen we je mee in de wereld van de Rijksoverheid met haar geschiedenis, werkwijze en uitdagingen.

Voor

Nieuwe ambtenaren binnen het Rijk die interesse hebben in de werking van de Rijksoverheid. Richtlijn S10-S15.

 

Daarom deze opleiding

De Rijksoverheid is een grote en complexe organisatie, en dat kan helemaal zo voelen als je net gestart bent binnen het Rijk. Het is nuttig om te begrijpen hoe deze wereld in elkaar zit en in welke context je jouw werkomgeving en jouw werk als ambtenaar kunt plaatsen. Weten hoe de Rijksoverheid werkt is relevant voor iedereen, ongeacht of je werkzaamheden betrekking hebben op beleid, uitvoering, toezicht of bedrijfsvoering. Na het volgen van deze opleiding kun jij de werking van de Rijksoverheid doorgronden en kun je de verworven kennis inzetten op jouw werkplek. Het Essentieprogramma is een aanvulling op de reguliere departementale introductieprogramma’s.

 

Hiermee kom je terug

Verschillende sprekers delen hun praktijkkennis zodat je op hoofdlijnen een goede kijk hebt op de verschillende onderdelen binnen de Rijksoverheid.

In het programma staan de volgende thema’s centraal:

  • het concern Rijk 
  • het ontstaan van onze democratie 
  • rechtsstaat en rechtsstatelijk besef 
  • rijksfinanciën 
  • overheidscommunicatie
  • ambtelijk vakmanschap

Een toegevoegde waarde van het programma is de interactie met de deelnemers en docenten. Het netwerk dat je opbouwt buiten je eigen huidige werkveld is een start van het grenzeloos samenwerken bij de overheid.

Na het afronden van de opleiding:

  1. heb je inzicht in de context en de structuur van de Rijksoverheid.
  2. ben je je bewust van de besluitvormingsprocessen binnen de Rijksoverheid.
  3. begrijp je de politiek-ambtelijke verhoudingen en de dilemma’s die daaruit voort kunnen komen.
  4. heb je kennis van de Rijksfinanciën.
  5. weet je wat de uitgangspunten voor communicatie zijn bij de Rijksoverheid.
  6. ben je je bewust van jouw rol als ambtenaar, aan welke maatschappelijke opgave je bijdraagt en het belang van interdepartementale en open samenwerking
  7. ben je je bewust van de voorbeeldfunctie die je als ambtenaar hebt en herken je dilemma’s die je als ambtenaar kunt tegenkomen.

Zo pakken we het aan

Het Essentieprogramma is een boeiende en gevarieerde opleiding waarin docenten de deelnemers uit verschillende werkterreinen op basis van hun eigen ervaringen laten kennismaken met de Rijksoverheid. Deze verschillende contexten worden gedurende het programma vertaald naar jouw eigen werkomgeving: wat heeft dit voor invloed op jouw werk en jouw rol als ambtenaar? Bij de lessen wordt gebruik gemaakt van verschillende werkvormen. Deze opleiding is ontwikkeld in samenwerking met de Academie voor Wetgeving en de Academie voor Overheidscommunicatie.
 

Uitvoeringsdata

2024

  • wo 18 sep, do 19 sep (vol)
  • wo 24 okt, do 25 okt (vol)
  • ma 18 nov, di 19 nov (vol) 
  • do 12 dec, vr 13 dec

 

Inschrijfvoorwaarden 

De sluitingstermijn voor inschrijving bedraagt 20 werkdagen voor de start van een opleiding en 5 werkdagen voor de start van een congres en is een richtlijn. Een opleiding kan vol zijn ruim voor de sluitingsdatum of nog plaatsen beschikbaar hebben na de sluitingsdatum. Informeer altijd naar de mogelijkheden, ook als de termijn eigenlijk al verlopen is. 

Opleidingsdata

DatumBeschikbare plekkenInschrijven
12-12-20240Inschrijven