Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

VOFNiFF

Klassikale training
6 dagen
€ 3.300,00
rijksacademie@minfin.nl

Beschrijving

Hoe komt de Miljoenennota tot stand? Wat staat er in de Voorjaars- en Najaarsnota? Hoe verhoudt beleid zich tot geld? Welke rol heeft de directie FEZ in het begrotingsproces? De Vakopleiding Openbare Financiën voor Ambtenaren in een Niet Financiële Functie (VOFNiFF) laat je kennismaken met de openbare financiën, zowel met de desbetreffende theorie als met de praktijk. 

Is jouw organisatie aangesloten bij Leer-RijkMeld je dan aan via Leer-Rijk. Ben je werkzaam bij de Belastingdienst, Douane of Toeslagen? Meld je dan aan via Mijn Leeromgeving (MLO).

Voor

Beleidsmedewerkers in S10 en hoger, werkzaam in een niet-financiële functie.
 
 

Daarom deze opleiding

Als beleidsmedewerker maak je beleid, verbeter je beleid of voer je beleid uit. Daar komen altijd financiële en economische vraagstukken bij kijken. Geld en inhoud zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze opleiding is bedoeld voor niet-financiële medewerkers die meer willen weten van de openbare financiën.


Hiermee kom je terug

Je doorloopt allereerst een theoretisch deel, bestaande uit verschillende e-learnings. Daarna participeer je in een uitgebreide simulatie. Dit is de ideale manier om de behandelde theorie meteen toe te passen.

Na het afronden van de opleiding:

  • weet je wat de belangrijke momenten zijn van de begrotingscyclus
  • kun je de spelers noemen die betrokken zijn bij de begrotingscyclus, inclusief hun rol en functie
  • kun je uitleggen hoe het begrotingsbeleid gestalte krijgt en hoe de begrotingsinfrastructuur in elkaar zit
  • weet je hoe budgettair beleid werkt
  • weet je hoe financiële besluitvorming bij de Rijksoverheid plaatsvindt en wat de gevolgen daarvan zijn voor je eigen werk
  • kun je beter opereren in de financiële wereld van de Rijksoverheid


Zo pakken we het aan

Theorie (e-learnings)
Het theoretisch deel van de opleiding bestaat uit verschillende onderdelen, onder andere het begrotingsbeleid, de begrotingsinfrastructuur, budgettaire begrippen en spelregels, financiële instrumenten en begrotingslezen komen aan de orde. Voorafgaand aan deze drie dagen, doorloop je (voor de meeste onderdelen) eerst een interactieve e-learning waarin je je de theorie alvast eigen maakt. 


Praktijk (simulatie)
Het praktische deel van de opleiding bestaat uit een simulatie van drie dagen waarin je de volledige begrotingscyclus doorloopt. Tijdens deze simulatie pas je de theorie toe en oefen je uitgebreid je nieuw verworven vaardigheden. Als het kan en mag volgens de coronarichtlijnen, vindt de simulatie plaats op de Rijksacademie.

In de simulatie vorm je samen met andere deelnemers een directie FEZ van een fictief ministerie. Je stelt een begrotingsrapportage op en toetst uitvoeringsmutaties en claims van budgethouders op haalbaarheid. Ook voer je overleg met beleidsdirecteuren en onderhandel je met een kritische inspecteur van de directie Inspectie der Rijksfinanciën (IRF) en uiteindelijk met de minister van het fictieve departement.


Uitvoeringsdata 2024

  • 14, 15, 16, 21, 22 en 23 oktober 2024 
  • 27, 28, 29 november, 4, 5, 6 december 2024
     

Inschrijfvoorwaarden 

De sluitingstermijn voor inschrijving bedraagt 20 werkdagen voor de start van een opleiding en 5 werkdagen voor de start van een congres en is een richtlijn. Een opleiding kan vol zijn ruim voor de sluitingsdatum of nog plaatsen beschikbaar hebben na de sluitingsdatum. Informeer altijd naar de mogelijkheden, ook als de termijn eigenlijk al verlopen is. 

Ben je werkzaam bij de Belastingdienst, Douane of Toeslagen? Meld je dan aan via Mijn Leeromgeving (MLO). Is jouw organisatie aangesloten bij een leerportaal/Leer-Rijk? Meld je dan aan via het portaal van jouw organisatie. De inschrijving is pas definitief na bevestiging voor deelname door de Rijksacademie. Kijk hier voor de volledige inschrijvings- en annuleringsvoorwaarden. Voor vragen bel 088-442 9900.

Opleidingsdata

DatumBeschikbare plekkenInschrijven
14-10-20241Inschrijven