Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Monitoring, bijsturen en ex post evaluatie

Klassikale training
1 dag
€ 550,00
rijksacademie@minfin.nl

Beschrijving

Beleid is na de voorbereidingsfase niet ‘af’. Sterker nog: in de uitvoering blijkt pas hoe het beleid daadwerkelijk uitpakt. In die fase wacht je natuurlijk niet af. Juist gedurende deze fase van de beleidscyclus houd je de (tussen)resultaten van je beleid in de gaten. Je stuurt zo nodig bij om op koers te blijven in de richting van het gestelde maatschappelijke doel. In deze module kijken we naar het analyseren van het gemaakte beleid gedurende de uitvoering (monitoring en bijsturen) én achteraf (ex post-evaluatie). Ex post-evaluatie gaat over het zo goed mogelijk meten of in kaart brengen van de effectiviteit (doeltreffendheid) en efficiency (doelmatigheid) van het door jou ingezette beleid. Ex post-evaluatie gaat ook over het leren begrijpen wat aan het bereiken van doelen heeft bijgedragen of juist in de weg heeft gestaan.

Is jouw organisatie aangesloten bij Leer-RijkMeld je dan aan via Leer-Rijk. Ben je werkzaam bij de Belastingdienst, Douane of Toeslagen? Meld je dan aan via Mijn Leeromgeving (MLO).

Voor

Ervaren (en/of senior, coördinerend) beleidsmedewerkers, (beleids)controllers, leidinggevenden, medewerkers van (rijks)kennisinstellingen en/of kennisdirecties. Verwacht wordt dat je gemotiveerd bent om het gedachtegoed in de praktijk toe te passen. Dit blijkt bijvoorbeeld uit een concrete beleidscasus die je in de opleiding inbrengt.

Beginnend medewerkers dienen de opleiding Basis Monitoren, evalueren en leren te hebben gevolgd voordat ze kunnen deelnemen aan deze opleiding.

Na het afronden van deze opleiding:

  • kun je objectieve en meetbare indicatoren koppelen aan je beleid.
  • weet je hoe een ex durante (proces)evaluatie eruitziet, en waarin deze zich onderscheidt van een monitor.
  • weet je hoe je de validiteit en betrouwbaarheid van je periodieke monitoring waarborgt.
  • weet je hoe je met behulp van de inzichten uit ex durante evaluatie en monitoring je beleid kunt bijsturen.
  • weet je in welke situaties je ex post evaluatie toepast en in welke niet.
  • weet je welke weloverwogen afwegingen en keuzes je maakt voor de evaluatiebenadering en -methoden die in jouw specifieke situatie het meeste inzicht genereren.
  • kun je een operationele hoofdvraag formuleren, passend bij de hoofdtraditie, voor je ex post evaluatie.

Zo pakken we het aan

Om genoemde leerdoelen te bereiken doorloop je het volgende programma:

E-learnings

In de eerste e-learning komen de belangrijkste principes, kansen en beperkingen van monitoring aan bod. In de tweede e-learning worden de belangrijkste principes en typen van ex post evaluatie en de kansen en beperkingen ervan uitgelicht. Bovendien komt een stappenplan aan bod om tot een passende ex post-evaluatieaanpak te komen. De e-learnings zijn interactief, met voorbeelden, checkvragen en voorbereidingsopdrachten.

Lesdag (9.30 – 16.30 uur) 

Op de lesdag op locatie behandelt de docent recente inzichten en een gastspreker zoomt in op een best practice uit de praktijk. Tussendoor ga je zelf aan de slag met interactieve oefeningen, zoals het beoordelen van indicatoren aan de hand van kwaliteitscriteria en het beoordelen van een ex post-evaluatie. Ook begin je met het zelf opzetten van een ex post-evaluatieplan. Daarbij zet je de Toolbox Beleidsevaluaties in om tot de best passende evaluatiemethode(n) te komen.

Tijdsinvestering

Het volgen van deze opleiding duurt ongeveer 1,5 dag, inclusief voorbereidingstijd.

Uitvoeringsdata 2024 

  • 3 december

 

Inschrijfvoorwaarden 

De sluitingstermijn voor inschrijving bedraagt 20 werkdagen voor de start van een opleiding en 5 werkdagen voor de start van een congres en is een richtlijn. Een opleiding kan vol zijn ruim voor de sluitingsdatum of nog plaatsen beschikbaar hebben na de sluitingsdatum. Informeer altijd naar de mogelijkheden, ook als de termijn eigenlijk al verlopen is. 

Ben je werkzaam bij de Belastingdienst, Douane of Toeslagen? Meld je dan aan via Mijn Leeromgeving (MLO). Is jouw organisatie aangesloten bij een leerportaal/Leer-Rijk? Meld je dan aan via het portaal van jouw organisatie. De inschrijving is pas definitief na bevestiging voor deelname door de Rijksacademie. Kijk hier voor de volledige inschrijvings- en annuleringsvoorwaarden. Voor vragen bel 088-442 9900.

Opleidingsdata

DatumBeschikbare plekkenInschrijven
03-12-202412Inschrijven