Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Basis monitoren, evalueren en leren

Klassikale training
1 dag
€ 550,00
rijksacademie@minfin.nl

Beschrijving

Beleidsdoelen behaal je niet met ‘gas geven’ alleen. In elke fase van de beleidscyclus zou je moeten vaststellen of je (nog) op de goede weg bent, zoals een chauffeur zijn voorruit, spiegels en navigatie gebruikt. Je hebt steeds kennis en informatie nodig. Die krijg je door je beleid (vooraf, tussentijds en achteraf) meetbaar te maken, te monitoren en te evalueren. Op basis van deze inzichten kun je je beleid waar nodig aanpassen. In deze opleiding leer je in vogelvlucht hoe je monitoring en evaluatie kunt inzetten om tot effectief beleid te komen.

Is jouw organisatie aangesloten bij Leer-RijkMeld je dan aan via Leer-Rijk. Ben je werkzaam bij de Belastingdienst, Douane of Toeslagen? Meld je dan aan via Mijn Leeromgeving (MLO).

 

Voor

De opleiding Basis monitoren, evalueren en leren is voor iedereen die betrokken is bij de beleidscyclus en meer wil weten over hoe je monitoring en evaluatie in kunt zetten om tot effectiever beleid te komen. Voor ervaren (en/of senior, coördinerend) beleidsmedewerkers, (beleids)controllers, leidinggevenden, medewerkers van (rijks)kennisinstellingen en/of kennisdirecties.

Na het afronden van de opleiding

  • weet je wat het doel is van evalueren en monitoren
  • ken je per fase van de beleidscyclus de belangrijkste instrumenten voor monitoren en evalueren
  • weet je wat wordt verstaan onder doeltreffend en doelmatig beleid
  • kun je een stappenplan opstellen met de best passende evaluatiemethode(n)
  • kun je uit de voeten met de Toolbox Beleidsevaluaties
     

Zo pakken we het aan

Om de leerdoelen te bereiken doorloop je het volgende programma:

 

Opzet

In een e-learning leer je vooraf waarom het belangrijk is om te evalueren en welke evaluatiemethode je per fase van de beleidscyclus kunt inzetten. De e-learning is interactief en bevat voorbeelden en tussentijdse checkvragen over de inhoud.

Aan de hand van vijf voorbereidingsopdrachten stel je een eigen evaluatieplan op over een beleidsonderwerp naar keuze. Het evaluatieplan neem je mee naar het webinar. Daarbij zet je ook de Toolbox Beleidsevaluaties in om tot de best passende evaluatiemethode(n) te komen.

Lesdag (9.30 – 14.30 uur)
Tijdens de lesdag oefen je met collega’s en een vakdocent zodat je je kennis verdiept. In interactieve break-outs bespreken we het evaluatieplan dat je hebt opgesteld. Samen met de docent en je medecursisten scherp je je plan verder aan.

 

Tijd

Het volgen van de opleiding duurt ongeveer 1 dag, inclusief voorbereidingstijd.

Uitvoeringsdata 2024

  • 11 september 2024