Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Projectbeheersing en control

Klassikale training
3 dagen
€ 1.650,00
rijksacademie@minfin.nl

Beschrijving

Veranderingen en ontwikkelingen worden vaak projectmatig georganiseerd. Projecten gaan echter vaak fout: kosten vallen vaak hoger uit dan begroot en het kost meer tijd dan voorzien. Hoe krijg je meer grip op projecten? Hoe zorg je voor een effectieve projectbeheersing, hoe kan je de control optimaal inrichten en waar liggen de verantwoordelijkheden hiervoor? Deze opleiding geeft je essentiële handvatten om meer grip te krijgen op de weerbarstige praktijk van projectbeheersing bij de Rijksoverheid.

 

Is jouw organisatie aangesloten bij Leer-RijkMeld je dan aan via Leer-Rijk. Ben je werkzaam bij de Belastingdienst, Douane of Toeslagen? Meld je dan aan via Mijn Leeromgeving (MLO).

 

Voor

Ambtenaren die vanuit een financiële functie te maken hebben met projectmanagement en een oordeel moeten kunnen vormen over de beheersing van een project. Iedereen die in S10–S13 werkt en nog niet zoveel ervaring heeft met projectmanagement, is welkom.

 

Daarom deze opleiding

Projecten kennen een eigen dynamiek. Ze zijn tijdelijk, kenmerken zich veelal door een verhoogd risicoprofiel, hebben beperkte middelen en worden naast de reguliere planning & controlcylus georganiseerd. Dit brengt beheersaspecten met zich mee die afwijken van de standaard P&C-cyclus. Voor controllers is het belangrijk om projectgedrag goed te begrijpen en de specifieke project-, stuur- en beheersvraagstukken te doorgronden.

 

Hiermee kom je terug

Via praktische voorbeelden krijg je de benodigde kennis en vaardigheden die onmisbaar zijn voor goed projectbeheer.

Na het afronden van de opleiding:

  • kun je de specifieke kenmerken van werken in projecten benoemen;
  • heb je basiskennis over welke methoden van projectmanagement binnen de Rijksoverheid worden toegepast;
  • heb je inzicht in specifiek gedrag rondom projecten en het spanningsveld tussen een projectorganisatie en de reguliere organisatie;
  • weet je hoe de sturingsrelaties rondom projecten zijn vormgegeven en wat daarbij jouw rol is als controller;
  • ken je de integrale beheersaspecten van projecten en kun je ze relateren aan de planning & controlcyclus binnen de reguliere organisatie;
  • kun je een businesscase analyseren en beoordelen;
  • Kun je een oordeel vormen over risico’s en beheersing van een project als controller.
  • Weet je wat nodig is om projectbeheersing toe te kunnen passen.
     

Zo pakken we het aan

De opleiding wordt verzorgd door ervaren projectmanagers van binnen en buiten de Rijksoverheid.

 

Uitvoeringsdata

  •   2,   3 en   4 april 2024 (VOL)
  • 18, 20 en 21 november 2024

Let op: deze opleiding duurt drie dagen in totaal. Bij het aanmelden zijn alleen de start- en einddatum te zien.

 

Inschrijfvoorwaarden 

De sluitingstermijn voor inschrijving bedraagt 20 werkdagen voor de start van een opleiding en 5 werkdagen voor de start van een congres en is een richtlijn. Een opleiding kan vol zijn ruim voor de sluitingsdatum of nog plaatsen beschikbaar hebben na de sluitingsdatum. Informeer altijd naar de mogelijkheden, ook als de termijn eigenlijk al verlopen is. 

Ben je werkzaam bij de Belastingdienst, Douane of Toeslagen? Meld je dan aan via Mijn Leeromgeving (MLO). Is jouw organisatie aangesloten bij een leerportaal/Leer-Rijk? Meld je dan aan via het portaal van jouw organisatie. De inschrijving is pas definitief na bevestiging voor deelname door de Rijksacademie. Kijk hier voor de volledige inschrijvings- en annuleringsvoorwaarden. Voor vragen bel 088-442 9900.

Opleidingsdata

DatumBeschikbare plekkenInschrijven
18-11-202410Inschrijven