Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Fraudepreventie en detectie (FPD)

Klassikale training
2 dagen
€ 1.100,00
rijksacademie@minfin.nl

Beschrijving

Ben jij alert op signalen die kunnen wijzen op fraude? Weet jij welke maatregelen een organisatie kan inzetten om fraude te voorkomen? Zou je het gedrag van een fraudeur herkennen en in je organisatie bespreekbaar kunnen maken? Kun jij uit een cases vaststellen of er sprake is van een vermoeden van fraude? Als (financieel) professional speel je een cruciale rol bij het signaleren van integriteitsschendingen als fraude en corruptie en adviseer je over de preventie  van fraude.

De beschikbaarheid kan afwijken, neem contact op met de Rijksacademie voor de actuele status. Is jouw organisatie aangesloten bij Leer-RijkMeld je dan aan via Leer-Rijk. Ben je werkzaam bij de Belastingdienst, Douane of Toeslagen? Meld je dan aan via Mijn Leeromgeving (MLO).


Voor

Overheidsaccountants, controllers, (senior) adviseurs bedrijfsvoering, medewerkers FEZ/FDC en andere geïnteresseerden (richtlijn S10-S15).
 

Daarom deze opleiding

Integriteitschendingen zoals fraude en corruptie hebben een grote impact op de publieke sector. Niet alleen vanwege de financiële schade, maar ook omdat het schadelijk is voor de integriteit in de organisatie en het publiek vertrouwen in de overheid. In deze opleiding leer je op interactieve wijze frauderisicosignalen te herkennen en bespreekbaar te maken. Ook maak je kennis met de maatregelen die je kan nemen om fraude te voorkomen.


Na het afronden van de opleiding:

  • weet je wanneer sprake is van fraude en wanneer niet
  • ben je getraind in het herkennen van frauderisicosignalen binnen je organisatie
  • kun je de organisatie adviseren over het inzetten van verschillende maatregelen om fraude te voorkomen
  • kun je een vermoeden van fraude afleiden uit gedragsaspecten en uit een cases
  • weet je hoe je op professionele wijze omgaat met een vermoeden van fraude
  • kan je een vermoeden van fraude of de tekortkomingen in de beheersing hiervan bespreekbaar maken in je organisatie

Zo pakken we het aan

Experts van de Rijksoverheid en daarbuiten je mee in de boeiende en mensgerichte wereld van fraudebeheersing. We starten deze tweedaagse opleiding met de fundamentele kennis over fraude, waarin we onder meer ingaan op de strafbare feiten die een fraudeur pleegt. Wat zijn motieven om te frauderen? Vervolgens ga je na op welke (integriteit) signalen je alert dient te zijn met betrekking tot fraude en met welke maatregelen je deze kunt voorkomen. Ook gaan we aan de slag met het gedrag van de fraudeur en het bespreekbaar maken van een vermoeden van fraude in je organisatie. Op de tweede dag ga je aan de slag met een cases en dagen we je uit om vast te stellen welk strafbaar feit de fraudeur heeft gepleegd. Vervolgens bespreken we wanneer je als professional een vermoeden van fraude moet melden en wat met deze melding wordt gedaan. De opleiding sluiten we af met een EU-gecertificeerde auditgame waarin je de kennis van de afgelopen dagen bij elkaar brengt en toepast. 

Uitvoeringsdata

  • 7 en 8 april 2025

Inschrijvings- en annuleringsvoorwaarden

De inschrijving is pas definitief na bevestiging de Rijksacademie. Ben je werkzaam bij de Belastingdienst, Douane of Toeslagen? Meld je dan aan via Mijn Leeromgeving (MLO). Is jouw organisatie aangesloten bij een leerportaal/Leer-Rijk? Meld je dan aan via het portaal van jouw organisatie. Kijk hier voor de volledige inschrijvings- en annuleringsvoorwaarden. Voor vragen bel 088-442 9900 of mail naar rijksacademie@minfin.nl.

Opleidingsdata

DatumBeschikbare plekkenInschrijven
18-12-20240Inschrijven
07-04-202516Inschrijven