Basisopleiding Overheidsfinanciën (BOF)
Klassikale training | |
6 dagen | |
€ 2.750,00 | |
rijksacademie@minfin.nl |
Beschrijving
Als Rijksoverheid zijn we dagelijks bezig met het ontwikkelen, uitvoeren en controleren van beleid. Financiën spelen daarbij een centrale rol. Inzicht in de overheidsfinanciën is daarom onmisbaar, of je nu financieel medewerker of beleidsmedewerker bent. Heb je al enige ervaring als ambtenaar bij de Rijksoverheid? En wil je jouw kennis over overheidsfinanciën verder verbreden en verdiepen? Dan is de Basisopleiding Overheidsfinanciën bij de Rijksacademie voor Financiën, Economie en Bedrijfsvoering dé opleiding voor jou.
De beschikbaarheid kan afwijken, neem contact op met de Rijksacademie voor de actuele status. Is jouw organisatie aangesloten bij Leer-Rijk? Meld je dan aan via Leer-Rijk. Ben je werkzaam bij de Belastingdienst, Douane of Toeslagen? Meld je dan aan via Mijn Leeromgeving (MLO).
Voor
Je bent werkzaam in een financiële functie in S12 of hoger, bijvoorbeeld als controller of financieel adviseur bij een directie FEZ, de IRF, een directie bedrijfsvoering, een uitvoeringsorganisatie of de ADR. Je wilt je inzicht in de overheidsfinanciën vergroten.
Let op: deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor meer ervaren ambtenaren bij de Rijksoverheid. Ben je een starter in een financiële functie? Schrijf je dan in voor de VOFHA, dé basisopleiding voor startende financials.
Daarom deze opleiding
Met deze opleiding krijg je grip op het financiële aspect van je werk in de specifieke context van de Rijksoverheid. Je kunt de opgedane kennis direct toepassen in jouw dagelijkse werk, waardoor je nog effectiever kunt bijdragen aan een financieel gezond Nederland. Je kunt rekenen op een hoogwaardige leerervaring. Bovendien bouw je tijdens de opleiding aan een waardevol netwerk.
Hiermee kom je terug
Tijdens deze zesdaagse opleiding krijg je een stevige basis aangereikt om jouw kennis over financiën in de publieke sector verder te verbreden en te verdiepen.
In het eerste blokje (dag 1 t/m 3) krijg je inzicht in de ontwikkeling van de financiële functie, de comptabiliteitswet en alles rondom de rijksbegroting: hoe zijn de inkomsten van het Rijk opgebouwd? Hoe zit de begrotingsinfrastructuur in elkaar? Welke spelers zijn er betrokken? Hoe komt het budgettair tot stand? Wat houden begrippen als EMU-saldo en EMU-schuld precies in? Hoe werken de budgettaire regels, en waarom werken ze zo? Ook leer je meer over de twee grootste uitgavenposten van het Rijk: sociale zekerheid en zorg. Tot slot leer je meer over de financiële verhoudingen tussen het Rijk en de decentrale overheden en de EU.
In het tweede blokje (dag 4 t/m 6) wordt er aandacht besteed aan beleidscontrol, financiële- en beleidsinstrumenten, en financieel beheer. Vervolgens doe je mee aan een begrotingssimulatie waarin je, samen met de andere deelnemers, een directie FEZ van een fictief ministerie nabootst. Je overlegt met een beleidsdirecteur en met de IRF. Je stelt een begrotingsrapportage op en een voorstel voor de nieuwe begroting van het ministerie. Ter voorbereiding op deze simulatie volg je een lesonderdeel over de rol en taken van FEZ. Het is belangrijk dat je je goed inleest en voorbereidt op de begrotingssimulatie. De projectmanager zal je hier tijdig over informeren. De opleiding wordt afgesloten met twee lesonderdelen waarin de verantwoording centraal staat: jaarrekening lezen, analyseren en toetsen, en de Auditdienst Rijk (ADR).
Na het afronden van de opleiding:
- kun je beschrijven hoe de financiële functie eruitziet en wat de belangrijkste ontwikkelingen binnen deze functie zijn;
- ben je bekend met de comptabiliteitswet en het budgetrecht;
- kun je schetsen hoe de overheidsfinanciën geregeld zijn (begrotingsproces, budgettair beleid, budgettaire regels);
- ken je de omgeving van de financiële functie van het Rijk: de FEZ’en, de IRF, de ADR, de Algemene Rekenkamer, de Europese Unie, de decentrale overheden, het parlement;
- heb je inzicht in de relatie tussen financiën en beleid en wat jouw rol als financial daarin is;
- kun je informatie over financiële- en beleidsinstrumenten vinden en weet je voor welk doel de instrumenten worden ingezet.
- weet je welke voorwaarden gesteld worden aan goed financieel beheer en hoe financiële processen en administraties ingericht worden om daaraan te voldoen.
- kun je uitleggen hoe de controletoren van het Rijk is opgebouwd;
- kun je jaarrekeningen van departementen lezen en beoordelen;
- kun je een beleidsvoorstel toetsen, een kritische gesprekspartner zijn richting beleid, een begrotingsrapportage opstellen en een onderbouwde en overtuigende gesprekspartner zijn richting de IRF.
Zo pakken we het aan
De Basisopleiding Overheidsfinanciën wordt verzorgd door docenten die werkzaam zijn bij verschillende ministeries en organisaties binnen de Rijksoverheid. Zij beschikken over een ruime ervaring in de publieke sector en financiën. Door hun kennis van het vakgebied kunnen ze jou uitstekend helpen de vertaling te maken naar je eigen werkzaamheden en organisatie.
Ter voorbereiding op de opleiding maak je inhoudelijke e-learnings. Tijdens de lesonderdelen borduren de docenten hierop voort met interactieve werkvormen (discussies, quizzen, simulaties, praktijkopdrachten). Je leert niet alleen van de e-learnings en de docenten. Het leren van- en met collega-ambtenaren uit verschillende disciplines en overheidsorganisaties speelt een grote rol binnen de opleiding.
Uitvoeringsdata 2025
De opleiding duurt 6 dagen.
31 maart en 1, 2, 8, 9 en 10 april
Inschrijvings- en annuleringsvoorwaarden
De inschrijving is pas definitief na bevestiging de Rijksacademie. Ben je werkzaam bij de Belastingdienst, Douane of Toeslagen? Meld je dan aan via Mijn Leeromgeving (MLO). Is jouw organisatie aangesloten bij een leerportaal/Leer-Rijk? Meld je dan aan via het portaal van jouw organisatie. Kijk hier voor de volledige inschrijvings- en annuleringsvoorwaarden. Voor vragen bel 088-442 9900 of mail naar rijksacademie@minfin.nl.
Opleidingsdata
Datum | Beschikbare plekken | Inschrijven |
---|---|---|
31-03-2025 | 16 | Inschrijven |